Ministr Stanjura: Podnikatelé přestanou být sprostými podezřelými

25.11.2022 11:15

Projev na 46. schůzi Poslanecké sněmovny 25. listopadu 2022 k vládnímu návrhu zrušení evidence tržeb

Ministr Stanjura: Podnikatelé přestanou být sprostými podezřelými
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Zbyněk Stanjura v Partii

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

dovolte mi, abych ve stručnosti ve třetím čtení uvedl návrh zákona, kterým se zrušuje zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb, ve znění pozdějších předpisů, a mění a zrušují další související právní předpisy. Všechna ustanovení v tomto návrhu zákona souvisejí s ukončením evidence tržeb, nejsou navrhovány žádné úpravy nad rámec nutných ukončení evidence tržeb. V současné době je povinnost evidovat tržba přerušena zvláštním zákonem, který byl přijat v reakci na pandemii nemoci covid-19 s účinností od 27. března 2020, a to až do konce letošního roku, takže EET máme vypnuto dva a tři čtvrtě roku. V důsledku tohoto přerušení nikdy nenaběhla takzvaná třetí a čtvrtá etapa evidence tržeb.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Pokud by nebyl přijat tento předkládaný návrh, od 1. ledna příštího roku by vznikla povinnost evidovat tržby všem poplatníkům, hlavně těm ze třetí a čtvrté vlny, to znamená dalším statisícům drobných podnikatelů.

První důvod pro zrušení je, že přestanou být drobní podnikatelé, podnikatelé jako celek, sprostými podezřelými, kteří se v režimu 24-7, to znamená 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, musí vyviňovat a dokazovat státu, že nešvindlují, nešidí a že jsou poctiví.

A pak ty praktické důvody. Prudce vzrostl počet bezhotovostních plateb, na 60 % v loňském roce, s předpokladem na 80 % v roce 2025. Jak si jistě všichni pamatujeme, Ústavní soud zrušil jako neústavní povinnost evidovat tržby provedené bezhotovostní platbou.

Mezitím se také zavedl institut paušální daně, kde je marginální vliv EET a jak jistě víte, jak Poslanecká sněmovna tak včera Senát zvýšil hranici pro povinnou registraci k DPH a také hranici pro možnost využití paušální slevy.

Poslední, co bych chtěl zdůraznit, pokud - a já už jsem to jednou říkal - pokud to nezvládneme do konce roku, vznikla by povinnost nově evidovat tržby statisícům drobných podnikatelů.

Děkuji, pane místopředsedo, za úvodní slovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…