Ministr Stanjura: U některých stropů hraje zásadní roli povolenka

16.11.2022 22:39

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 16. listopadu 2022 k návrhu zákona o státním rozpočtu

Ministr Stanjura: U některých stropů hraje zásadní roli povolenka
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Zbyněk Stanjura

Mohla jste se zeptat, paní předsedkyně, prostřednictvím, že vás oslovuji přímo prostřednictvím pana místopředsedy.

Já jsem se v pátek omluvil ze zdravotních důvodů. A je mimořádně trapné, že mi v 16 hodin řeknete, že mě vyzýváte, abych tady v pátek byl. Fakt jako já víc k tomu neřeknu. Jako já myslím, že respektovat omluvu ze zdravotních důvodů je normální. Není to zákon, který já předkládám. Jinak bych ten program musel změnit. Takže to mi fakt přijde trapné šestkrát to tady zopakovat.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Já jsem mluvil o možných obavách z optimalizace daňové zátěže, a to jsem říkal, že ohlídá finanční správa. Říkal jsem, že to dělala, dělá a bude dělat, že to nic nového -transfer ceny se přece řeší zejména u velkých firem celou dobu. Takže já jsem nemluvil, že finanční správa bude u toho odvodu. Ten odvod je poměrně jednoduše spravovatelný, ten výpočet. Ten výpočet dělala ta pracovní skupina,v které byli zástupci financí, zástupci Úřadu vlády, samozřejmě MPO, které ten zákon předkládá.

Do té pracovní skupiny chodili zástupci všech čtyř největších producentů elektrické energie. A tam je to v podstatě jednoduché, je to na měsíční bázi vyrobené energie krát - vypočte se, kolik je, kolik je stanovený strop a zbytek se odvede. Tam není úniku, tam není úniku. To je poměrně jednoduché, proto ty výpočty - já je před sebou nemám, ale nekontroloval jsem je. Ale protože to byl ten systém cost plus, k tomu jaké budou ceny na trzích, se těžko odhaduje. Nicméně je to konzervativní a tam není úniku. Je to lehce spravovatelné a nezatěžuje to daňový systém, což já myslím, že je velmi důležité.

A ten druhý efekt je, že tím pádem z windfallu bude méně, ale zase je to ten pozitivní efekt, že to zatěžuje ta mimořádnost, ten standardní daňový systém mnohem více, než kdybychom například ty stropy dali mnohem výš. A tím pádem by byly vyšší mimořádné zisky a tím pádem vyšší platba windfall tax. Nic víc jsem neříkal. Mně to přijde logické. Myslím, že to bude fungovat. Pokud taky víte, že u některých stropů hraje zásadní roli povolenka a její ceny nemá v České republice v rukou nikdo.

Pokud ten zákon projde v podobě, kterou navrhla vláda, tak vláda má zmocnění v případě cen změny povolenky měnit, i ty limity. Počítáme s 85 eury. Ale v tom návrhu zákona je, že pokud to bude 90 nebo víc eur, vláda může svým nařízením ty limity v tomto případě zvýšit. Protože to je čistý odvod těch, kteří produkují elektrickou energii z hnědouhelných nebo černouhelných elektráren a týká se to především hnědouhelných elektráren. Mně to zase přijde poměrně jasné. (Čas.) K tomu se dá - jako i ta čísla - doložit velmi jednoduše.

Děkuji za upozornění, pane místopředsedo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice