Ministr Stanjura: Vystoupení z obou bank ovládaných Moskvou považuji za jednoznačný úspěch

02.02.2023 16:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vystoupení z Mezinárodní banky hospodářské spolupráce a Mezinárodní investiční banky, které zůstaly navázané jako pozůstatek komunistické minulosti naší země.

Ministr Stanjura: Vystoupení z obou bank ovládaných Moskvou považuji za jednoznačný úspěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Na konci ledna jsme oficiálně ukončili členství ve dvou postsovětských institucích Mezinárodní bance hospodářské spolupráce a Mezinárodní investiční bance. Rozhodnutí odejít jsme iniciovali bezprostředně po zahájení agrese Putina na Ukrajině a následovaly nás i další členské země Bulharsko, Polsko, Slovensko a Rumunsko. Vystoupení z obou bank ovládaných Moskvou považuji za jednoznačný úspěch české zahraniční politiky a další potvrzení našim západním spojencům i válčící Ukrajině, na čí straně stojíme.

Během 6 měsíců výpovědní lhůty jsme ve vyjednáváních o vypořádání závazků aktivně prosazovali dohodu na vrácení našeho podílu v obou institucích ve výši zhruba 1,5 miliardy korun. Především kvůli velmi nevstřícnému postoji dalších členů v čele právě s Ruskem jsme ale zatím dohody nedosáhli. Pokud se nedomluvíme ani v následujících týdnech, zvážíme právní kroky k vymožení našich pohledávek včetně arbitráže. Pro obě banky navíc bude případná nedohoda znamenat zásadní reputační problém. Jejich partneři, ratingové agentury a obecně finanční trhy nepochybně promítnou jejich nezodpovědný přístup do svého rozhodování, zda s těmito institucemi jakkoliv dále spolupracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.