Ministr Stanjura: Zákon zakotvuje rejstřík členů posádek a odborníků na plavidlech

03.11.2022 16:39

Projev na 2. schůzi Senátu 3. listopadu 2022 k návrhu zákona o vnitrozemské plavbě

Ministr Stanjura: Zákon zakotvuje rejstřík členů posádek a odborníků na plavidlech
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo. Hlavním cílem tohoto zákona je provést transpozici tří směrnic EU v oblasti odborných kvalifikací ve vnitrozemské plavbě a současně tato právní úprava zohledňuje dva související přímo použitelné předpisy EU.

To znamená, nově jsou stanoveny podmínky a postupy pro osvědčování kvalifikací osob podílejících se na provozování plavidel na vnitrozemských vodních cestách, pro uznávání těchto kvalifikací i v ostatních členských státech EU. A rozdíl od stávající právní úpravy, kdy podmínky dopadaly pouze na vůdce plavidel, se tento předpis vztahuje na všechny profesionální členy posádky a některé další osoby.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

Vzhledem k úzké provázanosti úpravy způsobilosti členů posádek plavidel spadajících pod unijní právo se navrhované změny dotýkají i neharmonizované části, to znamená národní části tak, že některé podzákonné normy se dávají zpět do zákona s tím, že je to systematicky uspořádáno, byl precizován normativní text, to znamená kvůli jednoznačnosti a srozumitelnosti předmětné právní úpravy.

Návrh zákona tak přináší nové harmonizované a vnitrostátní požadavky na minimální věk, odbornou a zdravotní způsobilost osob, vymezuje doklady, kterými bude možné příslušné oprávnění doložit, a stanoví postup plavebního úřadu při udělování příslušných oprávnění a vydávání uvedených dokladů jako i postupy pro případ pozbytí znalostí nebo dovedností potřebných k vedení či obsluze plavidel. Zakotvuje se zde rovněž rejstřík členů posádek plavidel, odborníků na plavidlech.

Návrh zákona byl schválen PS a k vládnímu textu byly schváleny celkem čtyři pozměňující návrhy. První se týká vyloučení odpovědnosti vůdců vybraných malých plavidel za řízení pod vlivem alkoholu, to je těch debatovaných 0,5 promile. Zadruhé se pozměňujícím návrhem zúžil okruh nehod podléhajících oznámení a následnému odbornému šetření. Zatřetí se zakotvila poslední možnost k výměně neplatných průkazů způsobilosti k vedení malého nebo rekreačního pravidla. A došlo k posunutí a v délce legislativního procesu také k posunu účinnosti zákona.

Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…