Ministr Stropnický: Nechceme a nebudeme činit kroky, které by se dotkly řadových členů, veteránů a příslušníků odboje

19.11.2016 14:04

Stanovisko ministra obrany k situaci v Českém svazu bojovníků za svobodu:

Ministr Stropnický: Nechceme a nebudeme činit kroky, které by se dotkly řadových členů, veteránů a příslušníků odboje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Odbor pro válečné veterány MO na základě mého pokynu zpracoval zprávu o spolupráci Ministerstva obrany s Českým svazem bojovníků za svobodu (dále jen ČSBS). Z materiálu vyplývá, že tato spolupráce spočívá zejména v organizační a personální podpoře akcí organizovaných ČSBS.

Finanční podpora ČSBS cestou dotací na konkrétní akce či projekty byla a je marginální, v loňském roce se jednalo o 200 tisíc Kč, letos nebyly poskytnuty žádné prostředky. Příspěvky na činnost ČSBS vyplácí Ministerstvo financí, které nyní prověřuje jejich využití.

Ministerstvo obrany se v žádném případě nezříká podpory a péče o uchování tradic, jejichž nositelem je ČSBS. Nechceme a nebudeme činit kroky, které by se dotkly řadových členů, veteránů a příslušníků odboje.

Alarmující jsou však některé výroky a činy vedoucích představitelů svazu. Velmi znepokojující je i to, že ČSBS opustil jeden z nejvýznamnějších žijících druhoválečných veteránů, nebo že došlo k vyloučení předsedkyně jedné z nejdůležitějších oblastních organizací svazu.

Současné spory se musí co nejrychleji vyřešit a situace zklidnit. Nelze připustit, aby celá záležitost poškozovala naše veterány.

Ministerstvo obrany spolupracuje s ČSBS na základě uzavřeného memoranda o spolupráci. Na stejném základě spolupracuje také s dalšími spolky a organizacemi sdružujícími nebo pečujícími o válečné veterány a příslušníky odboje. Jedná se například o Československou obec legionářskou, Konfederaci politických vězňů či Sdružení válečných veteránů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky