Ministr Stropnický: Obecný zájem zrušení brdského újezdu prostě převládá

18.03.2014 20:24

Řeč na 7. schůzi PSP ČR dne 18. 3. 2014.

Ministr Stropnický: Obecný zájem zrušení brdského újezdu prostě převládá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já vím, že to byla asi vyčerpávající debata, ale určitě nebyla úplně nezajímavá. Pokusím se odpovědět na pár otázek. I když jako nadpis bych si dovedl představit spíš: Armáda ČR po dlouhé době něco nechce. Zdá se mi škoda to nevyužít. To je první půlka. A druhá půlka, spousta občanů, myslím si, že o tu přírodu stojí.

Možná, že se vám ta úvaha bude zdát moc triviální, ale možná, že někdy je zase zbytečně z té druhé strany zasukovaná.

Tady padly otázky, jako co je tou hnací silou. Já nevím o žádné jiné hnací síle než to, že se snažím, aby armáda neutrácela, abychom jí nenechávali to, co nechce a abychom to umožnili užívat občanům. Xkrát bylo vysvětleno, kde budou cvičit dělostřelci, že přesuny jsou součástí cvičení, že armáda na to má prostředky. Xkrát bylo vysvětleno, jak se bude fázovat ta dekontaminace prostředí, xkrát bylo vysvětleno, že ti a ti občané nebudou mít problém, resp. jejich děti s tím, že se nedostanou do škol v újezdu Brdy, kde snad žádné dítě školou povinné ani není. Těch věcí byla celá řada. Ale víte, mě na tom trošku mrzí jedna věc, že řada z vás tady řekla, že ta příprava a debata byla seriózní, že trvala dlouho a že vlastně obsáhla všechny ty problémy. A někteří zase říkali, že se to dělo o nich bez nich. Tak já nevím, co z toho je pravda. Já jsem to předložil s vědomím, že jsem tomu dal maximum, co jsem mohl za ty minulé dva měsíce, s vědomím práce, kterou na tom vykonali moji předchůdci a která má taky nějakou cenu a s vědomím té investice celého toho nejen našeho, ale i dalších aparátů. A ta práce prostě byla evidentní a poctivá. Žádná předloha nebude úplně dokonalá a žádná nebude zohledňovat, zpracovávat a řešit každý jednotlivý malý aspekt. Ale myslím, že v tom celku jednoznačně převládá obecný zájem, je to takhle jednoduché, obecný zájem na tom, aby armáda neměla újezd, který nepotřebuje, abychom nehledali zástupné argumenty, proč to je či není pravda.

Malá odbočka. Já se vám přiznám, že se mě trochu dotýká, když je třeba zpochybňována kompetence náčelníka generálního štábu a to není tím, že si mě za dva měsíce ochočil, ale to je člověk, který má něco za sebou a je tam x lidí, kteří opravdu nepotřebují si vymýšlet nějaké tajné nebo kdo ví jaké motivace pro své konání. Myslím si, že se tady zapomněla jedna věc. Vstup do těch újezdů je na výjimky. Výjimka pro ty, co tam bydlí, výjimka pro ty, co tam třeba dočasně pracují, no a pak výjimka. A to je taková ta výjimka houbařská. A můžu vám říct, že těch výjimek je několik tisíc, že to je v pravomoci lokálních starostů a také samozřejmě té správy, kterou tam vykonávají Vojenské lesy, a že určitě není nezajímavé ty výjimky udělovat.

Víte, narážky na pyrotechniky - nezlobte se, ale to jsou lidi, kteří mají za sebou Afghánistán a kteří tam prostě detekují ty věci. Je to náročná práce, je to nebezpečná práce. Zachovávají přesně ty normy, které platí. Čili mluvit o tom tak, jakože ta práce je odflinknutá nebo kolik bude stát... My víme, kolik bude stát, ale to přece není důvod ji nedělat. Navíc je dělaná a maximálně by byla dělaná v rámci výcviku i do budoucna. Čili víte, mám pocit, že kdo chce psa bíti, že je to ale škoda. Že to je škoda, protože nad tím vším pro mě výrazně převládá to racio a to nejsem ani z jednoho, ani z druhého kraje. Takže já věřím, že to posoudíte objektivně. Děkuji vám. (Potlesk.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…