Ministr Stropnický: Odešel hrdina, který v řadách RAF neváhal nasadit život

11.05.2016 15:19

Zemřel druhoválečný veterán Jaroslav Hofrichter, příslušník 311. bombardovací perutě RAF

Ministr Stropnický: Odešel hrdina, který v řadách RAF neváhal nasadit život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

V pondělí 9. května zemřel ve věku 95 let v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích plukovník ve výslužbě Jaroslav Hofrichter. „Odešel hrdina, který v řadách RAF neváhal nasadit život v boji za obnovení naší národní svobody. Čest jeho památce,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Jaroslav Hofrichter se narodil v září 1920 v Plzni. V roce 1938 se přihlásil do akce „1000 pilotů republice“ a po okupaci nacisty zamířil v roce 1940 přes Jugoslávii do britské Palestiny, kde vstoupil do československé armády v zahraničí. Po přesunu do Velké Británie se přihlásil k letectvu a působil u 311. čs. bombardovací perutě RAF jako palubní střelec a inženýr. V letech 1941-45 nalétal na strojích Wellington a Liberator 680 operačních hodin.

Po válce sloužil jako palubní mechanik u leteckého dopravního pluku v Praze-Kbelích. V roce 1949 byl zatčen, vyslýchán a poté propuštěn z vojenské služby. Až do odchodu do důchodu v roce 1975 pracoval jako seřizovač automatů v podniku Tesla Karlín. V roce 1990 byl mimořádně jmenován do hodnosti podplukovníka a následující rok byl jmenován plukovníkem. Plukovník Hofrichter byl nositelem řady československých, českých i spojeneckých vyznamenání. V roce 2014 obdržel Záslužný kříž ministra obrany I. stupně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky