Ministr Stropnický: Spolupráci se závodem, který vyrábí stíhací stroje JAS-39 Gripen, si pochvalujeme

12.04.2016 11:16

Ministr obrany Martin Stropnický navštívil závod SAAB v Linköpingu.

Ministr Stropnický: Spolupráci se závodem, který vyrábí stíhací stroje JAS-39 Gripen, si pochvalujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

8.4.2016 • Již téměř dvanáct let využívá Armáda České republiky stíhací stroje JAS-39 Gripen. V rámci návštěvy Švédského království navštívila delegace složená ze zástupců armády a ministerstva obrany, v čele s ministrem obrany Martinem Stropnickým, závod, kde se tyto letouny vyrábí.

Při prezentaci společnosti SAAB byla představena zejména nová, významná vylepšení modelu Gripen, který tak nejen neustále udržuje krok se světovou konkurencí, ale v mnohém ji i předčí. Našich čtrnáct strojů, jež máme pronajaty, budou postupně procházet modernizací s cílem udržení operačních schopností a možného využití nových zbraňových systémů.

Rovněž byla představena nová generace mobilních 3D radiolokátorů (MADR) a protiletadlových raketových kompletů RBS-70NG. Radiolokátory jsou aktuálním tématem, přičemž dodavatele osmi kusů tohoto typu radarů v současné době české ministerstvo obrany vybírá.

„Velice si pochvalujeme spolupráci se společností SAAB. Nabízí špičková řešení, která jsou v současné době aktuální prioritou pro obnovu a modernizaci bojeschopnosti Armády České republiky,“ uvedl ministr Martin Stropnický. Velitel vzdušných sil brigádní generál Libor Štefánik zmínil potřebu modernizace již mnohdy zastaralých radiolokátorů sovětské výroby a to zejména s ohledem na spolehlivost, zaručený servis a dlouhou životnost, což již u techniky staré desítky let garantovat nelze.

Ministr diskutuje o nových vylepšeních dostupných pro Gripen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice