Ministr Stropnický: V4 musí jít příkladem a vystavět akceschopná bojová uskupení

01.04.2017 17:16

Ministr obrany Martin Stropnický se ve Varšavě setkal s polským kolegou Antoni Macierewiczem. Hlavními body jednání byla bezpečnostní situace v Evropě, spolupráce v rámci NATO a Evropské unie, ale také spolupráce na bilaterální úrovni.

Ministr Stropnický: V4 musí jít příkladem a vystavět akceschopná bojová uskupení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Česko se aktivně podílí na posilování obrany a bezpečnosti euroatlantického prostoru, naše zapojení v následujících letech dále posílíme,” ubezpečil ministr Stropnický. Zároveň dodal, že Mnohonárodní sbor Severovýchod ve Štětíně je dobrou příležitostí pro spolupráci obou zemí v rámci Aliance, ale také V4. Česká republika obsazuje na velitelství 9 pozic.

„Uvažujeme o afilaci naší 7. mechanizované brigády k Mnohonárodnímu diviznímu velitelství v Elblagu. Jeden z českých důstojníků proto od letošního léta obsadí funkci zástupce velitele Mnohonárodní divize Severovýchod. Spolupráce by v počátcích spočívala ve společných štábních cvičeních,” přibližuje ministr Stropnický.

S polským kolegou mluvil také o rotační výcvikové aktivitě států V4 v Pobaltí. Podle obou ministrů jde o ukázku připravenosti V4 k obranyschopnosti exponovaných aliančních spojenců. Čeští vojáci v rámci této iniciativy působili v začátku roku v Litvě. Polsko v posledním čtvrtletí vyšle své jednotky do Lotyšska.

Společné aktivity v rámci NATO a EU

V roce 2020 bude Polsko vedoucí zemí aliančních Sil nejvyšší pohotovosti (VJTF). Česko do polského uskupení nabídlo jednotku o velikosti praporu.

O rok dříve budou státy Visegrádské čtyřky sestavovat bojová uskupení Evropské unie. Česko poskytne vrtulníky, zdravotníky, pyrotechniky nebo vojenské policisty. Oba ministři se shodli na tom, že tzv. Battlegroups musí být lépe připraveny, procvičeny a podporovány společným financováním.

„V4 musí jít příkladem a pro pohotovost v roce 2019 vystavět akceschopná bojová uskupení. Jsme plně připraveni k této další aktivitě V4 přispět,” uzavírá Martin Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…