Ministr Ťok: Změny bodového systému jsou namířeny proti pirátům silnic

12.01.2018 12:15

S ředitelem služby dopravní policie Tomášem Lerchem jsme se shodli, že bodový systém je nutné v zájmu zvýšení bezpečnosti silničního provozu skutečně zjednodušit a současně u nejzávažnějších přestupků přitvrdit.

Ministr Ťok: Změny bodového systému jsou namířeny proti pirátům silnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

A jak to tedy má v budoucnu s body vypadat? Místo dosavadní sedmibodové stupnice se přestupky podle závažnosti mají rozdělit do tří kategorií s šesti, čtyřmi nebo dvěma udělovanými body.

Například za jízdu na červenou či překročení rychlostního limitu o padesát kilometrů v hodině má být šest místo dosavadních pěti bodů. Pokud by se řidič takového přestupku dopustil v průběhu roku dvakrát, přišel by automaticky na dvanáct měsíců o řidičský průkaz. Platit tedy má princip dvakrát a dost.

Blokové pokuty pro nejzávažnější přestupky chce MD stanovit pevně. Pokutu 5000 korun by tak měl řidič zaplatit například za překročení rychlosti v obci o 40 km/h nebo mimo obec o 50 km/h či za průjezd křižovatkou na červenou.

Novinkou je také navyšování sazeb na dvojnásobek, pokud bude spácháním přestupku způsobena dopravní nehoda. Nejvyšší možná výše pokuty však má být omezena na 100 tisíc korun. A pokud by řidič způsobil nehodu se závažnými zdravotními následky, má ho kromě toho čekat zákaz řízení až na tři roky.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.