Ministr Toman: Jsme proti návrhu Evropské komise snížit prostředky na zemědělskou politiku

20.01.2019 14:58

Ministr zemědělství Miroslav Toman jednal v Berlíne s ministrem životního prostředí a zemědělství Saska Thomasem Schmidtem.

Ministr Toman: Jsme proti návrhu Evropské komise snížit prostředky na zemědělskou politiku
Foto: repro/ČT
Popisek: Miroslav Toman

Jednáním s ministrem životního prostředí a zemědělství Saska Thomasem Schmidtem v pátek ministr zemědělství Miroslav Toman zahájil návštěvu mezinárodního potravinářského, zemědělského a zahradnického veletrhu Internationale Grüne Woche v Berlíně.

„S panem ministrem Schmidtem jsme hovořili zejména o podobě Společné zemědělské politiky po roce 2020. Zdůraznil jsem, že pro splnění všech cílů je potřeba zachovat její adekvátní rozpočet. Nesouhlasíme proto s návrhem Evropské komise snížit prostředky na zemědělskou politiku.  Podle navržené metody by byla Česká republika oproti ostatním členským zemím nejvíce krácena v obálce na rozvoj venkova a přišla by o více než 350 milionů euro,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. V této souvislosti ocenil společný dokument Německa a Francie proti navrženému snížení rozpočtu na Společnou zemědělskou politiku (SZP).

Za jednu z priorit nové evropské politiky při jednání Miroslav Toman označil i zjednodušení. „Přesto obsahují legislativní návrhy řadu pravidel a oblastí, kde se obáváme velké administrativní zátěže. Naší dlouhodobou prioritou také je, aby zemědělci napříč celou Unií měli spravedlivé podmínky. Pravidla nové Společné zemědělské politiky musí zohledňovat specifika sektoru v jednotlivých členských státech. Proto odmítáme zavedení povinného zastropování přímých plateb a degresivity,“ uvedl ministr zemědělství Toman.

Veletrh Internationale Grüne Woche je určen odborníkům, obchodníkům i běžným návštěvníkům. Je také místem, kde se setkávají nejvyšší představitelé agrárního sektoru zemí západní, střední a východní Evropy. Každoročně výstavu navštíví kolem 400 tisíc návštěvníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce