Ministr Toman: Některé návrhy Společné zemědělské politiky jsou příliš složité

16.10.2018 7:31

Zavedení definice tzv. „skutečného zemědělce“, které po roce 2020 navrhuje Evropská komise, není v souladu s ambicí zjednodušit Společnou zemědělskou politiku (SZP) a znamenalo by neúměrné zvýšení administrativní zátěže. Ministr zemědělství Miroslav Toman to včera uvedl na jednání Rady ministrů zemědělství a rybářství EU v Lucemburku.

Ministr Toman: Některé návrhy Společné zemědělské politiky jsou příliš složité
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Miroslav Toman

„Neustále všichni říkáme, že nová pravidla musí být podstatně jednodušší než ta současná. Proto nemohu souhlasit například se zavedením definice takzvaného skutečného zemědělce. Návrh by vedl k vyloučení zemědělců, kteří mají příjem i z dalších činností. Dlouhodobě přitom v České republice usilujeme, aby zemědělci diverzifikovali své podnikání, a snižovali tak rizika svého hospodaření,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V loňském roce přitom byla obdobná definice tzv. aktivního zemědělce právě kvůli nadměrné administrativní zátěži v EU plošně zrušena.

„Zavedení skutečného zemědělce bych považoval za krok zpět. Podmínka by měla být pro členské státy dobrovolná. Měli bychom se spíše zaměřit na přínosy, které zemědělství přináší krajině a celé společnosti. Tedy na péči o půdu, vodu, zvířata a krajinu,“ uvedl ministr.

Flexibilita by podle české strany měla zůstat rovněž v zastropování přímých plateb nebo degresivitě. Ministři dále diskutovali o africkém moru prasat (AMP), který se v řadě evropských zemí rychle šíří. ČR již na opatření spojená s řešením nákazy vynaložila přes 300 milionů korun, a nákazu se tak podařilo udržet na relativně malém území.

„S obavami sleduji šíření nákazy v celé EU. Apeloval jsem na mé kolegy, ostatní ministry zemědělství, aby zintenzivnili své úsilí při boji s nákazou. Zastavit šíření afrického moru lze přitom pouze společnými silami. Bohužel i přes přijatá opatření se nákaza nadále šíří na velké vzdálenosti. Jednou z reálných cest je nepřímý přenos tepelně neopracovaným masem, Česká republika proto bude i dále komplexně monitorovat zásilky vepřového masa na přítomnost afrického moru prasat,“ řekl ministr Toman.

Zdůraznil také, že ČR je nadále připravená sdílet své zkušenosti. Pokud se šíření AMP nepodaří omezit a bude nadále hrozit opakované zavlečení nákazy, je ministr Toman připraven zavést mimořádná veterinární opatření. Ta by byla zaměřena na zásilky vepřového masa a tepelně dostatečně nezpracovaných produktů z něj původem ze zemí s výskytem AMP, a to jak v chovech států EU, tak ve třetích zemích.

Dalším tématem byla situace na trhu s cukrem po loňském ukončení režimu výrobních kvót. Důsledkem byl prudký nárůst produkce cukru v celé EU a pokles cen až na historická minima. Nejzranitelnějším článkem odvětví jsou přitom podle Tomana pěstitelé cukrové řepy.

„Spolu s dalšími kolegy jsem dnes vyzval Evropskou komisi, aby podpořila pěstitele cukrové řepy, kteří musí čelit finančním ztrátám nejen v souvislosti s propadem cen, ale i s následky letošního sucha,“ upozornil Toman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.