Ministr Toman: Produkce potravin není ohrožena

13.03.2020 17:21

V České republice nehrozí nedostatek potravin, lidé si proto nemusí dělat přehnaně velké zásoby. Tuzemští zpracovatelé mají připraveny krizové plány a zajištěno plynulé zásobování.

Ministr Toman: Produkce potravin není ohrožena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Toman, ministr zemědělství

V ČR se mj. denně vyprodukuje více než 2,7 milionu kg pšeničné mouky, 270 tisíc kg hovězího masa, zhruba 6,5 milionu vajec nebo více než 8 tisíc tun mléka.

„Chci všechny naše občany uklidnit, že v žádném případě nehrozí nedostatek potravin v obchodech i v mimořádné situaci, jaká je nyní kvůli epidemii koronaviru. Například větší pekárny důsledně oddělily provozy tak, aby byly na sobě nezávislé a mohly vyrábět i v případě, že by se v některém provozu objevil problém“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Pro Ministerstvo zemědělství (MZe) je bezpečnost potravin dlouhodobě na prvním místě. I v případě rozšíření karantény na celou Českou republiku bude dozor nad výrobou potravin ze strany dozorových orgánů zajištěný.

„Včera jsem se potkal se zástupci potravinářského průmyslu a dohodl se s nimi, že mě budou neprodleně informovat o jakémkoliv výkyvu na trhu. Vývoj situace budeme každý den vyhodnocovat. Důležité je, že výroba potravin v České republice není nijak ohrožena,“ zdůraznil ministr Toman.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová ujišťuje, že panika z nedostatku potravin v ČR skutečně není na místě. „Naši výrobci jsou připraveni i na zvýšenou výrobu v případě omezeného dovozu. Drtivá většina podniků má zpracován nejen krizový plán, ale i standardy bezpečnosti výroby potravin, které zahrnují i postup řešení v případě výskytu nakažlivé choroby v provozu,“ uvedla Večeřová.

Dostatečné zásoby má i Český svaz zpracovatelů masa (ČSZM). „Máme zajištěný trvalý přísun surovin a dostatečné zásoby na plynulou výrobu,“ ujistil předseda ČSZM Karel Pilčík.

Ministerstvo zemědělství dlouhodobě podporuje zejména živočišnou výrobu, díky čemuž se v ČR udržela produkce např. vepřového nebo drůbežího masa, i když soběstačná ČR v tuto chvíli není. Právě v případě pandemie koronaviru se ukazuje, jak důležitá soběstačnost je.

„Snad si lidé právě v těchto dnech uvědomí, jak důležité tuzemské zemědělství a výroba potravin je. Jde o strategické sektory, které musíme dostatečně podporovat. V současné chvíli je důležité také zajistit pro tyto sektory i dostatek dezinfekčních prostředků a ochranných pomůcek, prioritní přístup ke zdrojů nebo finanční úlevy, například pozdější platbu DPH, aby nebyla výroba potravin jakkoliv ohrožena,“ uvedl ministr Toman.

Produkce potravin v ČR je na vysoké úrovni a zásobování tuzemských obchodů je a bude zajištěno v dostatečné míře, a to i v případě déletrvajících omezení v rámci nouzového stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.