Ministr Válek: Demence je nemoc, ne sprosté slovo

09.05.2023 8:19 | Tisková zpráva

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s neziskovou organizací Dementia odstartovalo výstavu, která představuje demenci z nového úhlu pohledu a přináší odpověď na otázku, proč je důležitá její včasná diagnostika. Navštívit ji je možné do 31. května, a to vždy v provozní době úřadu.

Ministr Válek: Demence je nemoc, ne sprosté slovo
Foto: Screen CNN Prima NEWS
Popisek: Vlastimil Válek v Partii

„Je velmi důležité chápat, jak lidé s demencí vnímají okolní svět, a přesně to nám tato výstava umožňuje. Děkuji organizaci Dementia za práci, kterou odvádějí v oblasti osvěty této nevyléčitelné nemoci,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28095 lidí

Demence je mozková choroba zapříčiněná degenerativními změnami v mozkové tkáni. Mezi nejčastější příznaky patří ztráta paměti, obtížnost komunikace, zmatenost a dezorientace. Celosvětový počet lidí s demencí podle organizace Alzheimer´s Disease International přesahuje 55 miliónů a v roce 2030 se tento počet pravděpodobně zvýší na téměř 79 miliónů. V roce 2050 by pak demencí podle odhadů mohlo trpět až 139 miliónů.

„Včasná diagnostika je nesmírně důležitá i proto, že nemocným a jejich blízkým poskytne dostatek času – někdy i v řádu let – na přípravu, aby se potom dokázali lépe vyrovnat s omezeními, která demence přináší,“ uvádí ředitelka Dementie Veronika Maslíková.

Organizace Dementia (více ZDE) pomáhá lidem, jejichž blízcí onemocněli Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence. Zároveň pořádá a organizuje odborné diskuze a různé osvětové aktivity. Jejím cílem je, aby zde vyrostla mladá generace, která bude informovaná a uvědomělá a jejíž přístup k lidem s demencí do budoucna ovlivní kvalitu péče o pacienty.

Výstava vznikla v rámci projektu s názvem „Podpora včasné diagnostiky a neformální péče o lidi s demencí ve Středočeském kraji“, který je realizován z Programu Zdraví financovaného z EHP fondů 2014-2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…