Ministr Válek: Nemocnost na chřipková onemocnění a další se výrazně zvýšila

07.02.2023 18:02

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. února 2023 k nedostatku léků.

Ministr Válek: Nemocnost na chřipková onemocnění a další se výrazně zvýšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Děkuji, paní předsedkyně. Milé poslankyně, drazí poslanci, než se dostanu k aktuální situaci, dovolte mně zopakovat příčiny nedostatku léků, protože soudě podle některých příspěvků na sociálních sítích a podle vystoupení, která tady zazněla, bohužel, bohužel některé tyto příčiny stále nejsou jasné, a to ani některým z vás.

Prvním problém je výrazně vyšší nemocnost, to lékaři v našich řadách vědí, vědí to lékaři z opozice, vědí to lékaři z koalice. Nemocnost na chřipková onemocnění a další se výrazně zvýšila. Na to jsme se mohli připravit a na to jsme se připravili a vysvětlím dál, jak.

Problém, který byl daleko větší a je daleko větší, jsou výrobní důvody, kde u řady léčiv chybí některá z komponent léčiv nebo obalový materiál. Ten důvod, proč se to děje, je jednak covid, protože v Číně došlo k naprostému rozpadu některých vztahů, takže dodávky aktivních látek z Asie v podstatě přestaly. Narušily se dodavatelské řetězce, a to nejenom z jihovýchodní Asie, takže tento nedostatek je nejenom v celé Evropě, ale je i v zámoří, je ve Spojených státech, je v Austrálii. Dá se to snadno dohledat a tento problém řešíme na úrovni Evropské unie už někdy od začátku prosince. Já jsem toto téma zvedl. Možná si vzpomenete, že jsem tady upozorňoval na to, že bychom chtěli v rámci našeho předsednictví zahájit diskusi o společných nákupech léků pro Evropskou unii právě proto, abychom zvýšili odolnost evropského trhu. Jsem rád, že postupně získávám podpisy dalších kolegů ministrů pro tuto aktivitu a jsem rád, že tento bod bude zařazen na EPSKu, předsednictví, které po nás následovalo, švédského předsednictví.

Problém, který je třetí, je nedostatek plánování výrobců. Je potřeba si uvědomit, že výroba léků se plánuje s velkým předstihem. U některých velmi jednoduchých léků je ten předstih zhruba šest měsíců, ale u většiny léků je ten předstih plánování, kdy se vyrábí ten lék pro to období, 12 až 18 měsíců. Ti z vás, kteří jsou lékaři, to ví, ti z vás, kteří jsou lékárníci, to také ví, ti ostatní to možná neví, tak teď jim tuto informaci dávám. Je snadno ověřitelná, je snadno zjistitelná, snadno dokumentovatelná.

Ta výroba probíhá tak, že firma vyrábí lék postupně pro jednotlivé země na světě. Většinou pro velké země ta výroba trvá řádově týdny, do měsíce, pro malé země pak ta výroba trvá dva, tři, čtyři dny, tak, aby vždycky ten lék měl tu příslušnou šarži, měl ten obal, měl ten návod. Tady velmi správně zaznělo, že ty návody musí být v jazyce té země. Vy si vzpomenete, že v minulém volebním období jsme o tom vedli diskuse, měnili jsme kvůli tomu i některou legislativu. Zase je to snadno ověřitelný fakt. Pokud se stane, že ta chyba v dodavatelsko-odběratelských řetězcích nebo v těch jednotlivých řetězcích, kde v jedné zemi se vyrábí aktivní látka, bohužel řada z nich se vyrábí v Číně, v jiné zemi se vyrábí obaly, v jiné zemi dochází ke kompletaci, tak ta šarže zrovna dopadne na některou z těch zemí, tak prostě ten konkrétní lék tam chybí. Proto v některých zemích chybí jeden typ antibiotika, v jiných jiný typ antibiotika. Bohužel jsou země Evropské unie, které jsou na tom tak, že jim chybí cytostatika, chybí jim některé základní léky pro léčbu pacientů s poruchou krvetvorby.

A samozřejmě u některých léků, které jsou volně prodejné na trhu, tedy nedá se nijak regulovat jejich cena jinak než trhem, a je to tak po celém světě, typickým příkladem je Nurofen, došlo k tomu, že vznikla panika, která vedla pak ke skupování toho léku. To znamená, my jsme během necelého měsíce vyprodali zásobu Nurofenu, která normálně stačí na půl roku. Zase je to snadno dohledatelné a snadno zjistitelné. Pak bohužel tento lék chyběl. V roce 2022 dorazilo do České republiky výrazně více léčiv pro léčbu respiračních onemocnění než v roce 2020 nebo 2021. Současná situace je tedy částečně způsobena i tím, že tady vlastně nebyly vůbec žádné zásoby. Prostě ty dodávky v roce 2020, 2021 byly tak malé, a je to logické. Tady byl covid a nikdo na to nemyslel, takže jsme neměli ani žádné zásoby. Musíme si uvědomit, že expirace některých těch léků jsou dva, tři roky. To znamená, ty léky mohou být v zásobách v lékárnách, ale ony nebyly.

Ministerstvo zdravotnictví má v takové chvíli velmi omezené pravomoci, co s tím dělat, což ale je dědictví po mých předchůdcích, ale naše ministerstvo na tom začalo velmi intenzivně pracovat již na začátku loňského roku. A ano. Výsledkem bylo to, o čem můj kolega v Německu sní, můj kolega v Belgii sní. My můžeme dovézt na základě zákona, který jsme přijali, a za to vám, dámy a pánové, velmi děkuji. Přijali jsme ho rychle. Na základě tohoto zákona mohu dovézt lék v podstatě z jakékoliv země, která má ten lék současně schválený v České republice. Ano, může to být lék s řeckým popisem, s francouzským, s anglickým, s německým. A cenu toho léku mohu určit tak, abych mohl to, co plánuje, že někdy německý ministr zdravotnictví udělá, jak tady, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně Schillerová zmínila, tak to já už mohu udělat a dělám to. Na vládu nosím seznamy léků, které se takto podařilo získat a řekněme přeplatit ten trh, nakoupit je pro české občany a dovézt do České republiky. A vláda toto pravidelně schvaluje.

Takže výsledkem toho je, že jsme dovezli statisíce, statisíce balení různých typů penicilinových antibiotik, ale dovezli jsme i balení antibiotik pro děti v sirupu. Minulý týden jsme distribuovali 20 000 takových balení. A tím, že přímo jednám s výrobci už od poloviny prosince, tak se podařilo dovézt řadu léků, které jsou na trhu volně. Typickým příkladem je Nurofen, kdy jsme celkově dovezli nad rámec toho, co bylo vyrobeno pro Českou republiku, 400 000 balení Nurofenu, 400 000. 400 000 balení Nurofenu, tedy pro každé dítě, které by ho hypoteticky mohlo potřebovat, jedno balení. A tento Nurofen jsme distribuovali plošně do všech lékáren.

Tedy chtěl bych říct, že pro zajištění dostatku léků děláme absolutní maximum. Ne já, ale celé Ministerstvo zdravotnictví a všichni, kteří na tom intenzivně pracují. Každý týden opakovaně jednám s různými výrobci, distributory a ty týmy, které jsem sestavil, dělají totéž. Pravidelně informujeme lékárnickou komoru, pravidelně informujeme asociaci praktických lékařů, protože to jsou ti, kteří předepisují především ty léky pro ambulantní léčbu. Pravidelně informujeme asociaci praktických lékařů pro děti a dorost. A ti z vás, co mají specializaci z tohoto oboru a sedí v našich řadách, toto velmi dobře vědí, protože ty informace k nim putují. Jak tyto asociace, tak lékárnická komora opravdu intenzivně spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví a každý týden dostávají lékárníci i tito lékaři aktuální informace, který typ z té škály penicilinových antibiotik a jiných skupin, s, kterými jsou problémy, máme k dispozici, který mohou předepisovat.

Proto bych doporučil každému občanu České republiky, pokud půjde k lékaři, a on mu předepíše například penicilinové antibiotikum, aby požádal toho lékaře současně o informaci, zda toto antibiotikum je v té konkrétní chvíli zrovna k dispozici, anebo je vhodnější předepsat variantu tohoto jinou, jiný typ z této škály penicilinových antibiotik, jak zmíním dál, které k dispozici je. Tyto informace posíláme operativně online a zrychlili jsme to informování tak, že dochází řádově ve dnech k informacím, respektive v jednom dnu tato informace dochází.

Stejně tak jsme výrazně zrychlili ty administrativní kroky, takže jsme schopni během několika dnů dovézt ten lék, zaregistrovat, určit jeho úhradu a distribuovat ho do lékáren. Tady je potřeba poděkovat distributorům, kteří nad rámec svých povinností vyšli vstříc našim požadavkům, které my přetavujeme teď do legislativy, kterou předložím Poslanecké sněmovně v prvním pololetí tohoto roku. A tato legislativa zajistí odolnost českého trhu na daleko vyšší úrovni. Bohužel ji zatím k dispozici nemám, ale to opravdu není moje chyba. Škoda, že na to moji předchůdci nemysleli.

Mě ta věc trápí osobně. Možná ještě nejsem senior, ale přesto řadu léků beru, a chci, aby ty léky nejenom pro mě, ale pro moje děti, pro moje čtyři děti, pro mého vnuka, pro všechny, na nichž mně záleží, byly k dispozici. Ale chci to především jako lékař. Ano jsem poslanec, jsem ministr zdravotnictví, ale jsem lékař. Jsem lékař, který skládal Hippokratovu přísahu, a ta mě zavazuje, abych dělal všechno pro svoje pacienty bez ohledu, v jaké funkci jsem a v jaké pozici jsem. Možná někteří z vás to takto nevnímají, ale každý lékař v této sněmovně, a já jsem o tom pevně přesvědčen, to takhle vnímá a cítí. Je jedno v které politické straně sedí.

S panem náměstkem Dvořáčkem jsme zřídili speciální pracovní skupinu, která právě ze všech těchto zástupců sestává, která se pravidelně schází a informuje na tiskových konferencích o těch krocích, které v konkrétních týdnech děláme. Na základě jednání této skupiny a aktuální situace pravidelně zasíláme tyto informace do sítě lékáren a všem lékařům. Jednáme s výrobci léčiv, a to nejenom já a náměstci, ale v případě některých výrobců i pan premiér. Díky jednání s výrobci a distributory se také podařilo urychlit dodávky léčiv, protože ty dodávky jsou rozplánované na jednotlivé měsíce, na jednotlivá čtvrtletí, abychom dramaticky urychlili některé ty dodávky a zajistili jejich mimořádné plnění, a to v kategorii antibiotik v řádu, jak jsem říkal, statisíců balení. Minulý týden bylo dodáno, jak jsem říkal, 20 000 balení dětských penicilinových antibiotik, bylo dodáno dalších 40 000 balení Nurofenu. Takto bych mohl pokračovat.

V posledních šesti týdnech se nám podařilo tímto mimořádným způsobem získat azitromycin, amoxiciliny, standardní v-penicilin či amoxiciliny s kyselinou klauvulanovou a další léčiva z řad antibiotik z penicilinové řady, kolegové ví, o čem mluvím. Další dodávky jsou na cestě a my v tom úsilí nepolevíme, protože ta situace není dobrá a já na to upozorňoval, není dobrá v celé Evropě, po celém světě. Je prostě fakt, že problém s dostupností antibiotik je v celé Evropské unii i v řadě mimoevropských států, je to snadno ověřitelný fakt. Ty informace si snadno každý získá na příslušných ministerstvech, mají je na svých stránkách. Kdo to popírá, tak buďto není ochoten a schopen si ty informace ověřit, anebo lže vědomě, což by bylo smutné. A já věřím, že nikdo v této Sněmovně nechce lhát vědomě.

Už na přelomu roku Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo švédské předsednictví a Radu Evropské unie, aby pokračovalo v naší iniciativě, kterou jsme nastartovali, a aby byla připravenost a reakce na mimořádné situace v oblasti zdraví, tedy aby HERA v tomto směru byla daleko aktivnější. Chceme celoevropské řešení, které bude výhodné především pro malé státy. My jsme jednali s řadou ministrů. Problém v tomto směru má celá řada států. My jsme jednali v poslední době s ministerstvem Rakouska, Finska, Francie, Lotyšska, Chorvatska, Slovinska, Španělska, Německa, Řecka. Ti všichni mají podobné nebo ještě větší problémy než my a většina z těchto zemí nemá tu legislativu, kterou se nám podařilo v loňském roce připravit a předložit. Ano, tady správně zaznělo, že Němci bohužel musí kupovat přes centrální výběrové řízení a nemohou provádět to, co já jsem provedl, a proto jsem dokázal dovézt takové množství statisíců balení antibiotik.

Nicméně, a to musím zdůraznit, v oblasti antibiotik v tuto chvíli v žádném případě nehrozí, že by pacient nedostal léčbu, a nehrozí to u žádného léku, vždycky je nějaká varianta. Ani omylem to nehrozí u pacientů hospitalizovaných, to je čistá lež, pokud to někdo tvrdí. Neexistuje žádný z klíčových zásadních léků, centrových léků, onkologických léků, vzácných léků, který by chyběl. My tu situaci pravidelně sledujeme a monitorujeme. Vždycky existuje nějaká účinná alternativa, pouze se musíme naučit s těmi účinnými alternativami pracovat.

A nyní ke komunikaci Ministerstva zdravotnictví a mě samotného na téma řešení nedostatku léčiv. Nejenom během ledna jsem na Ministerstvu zdravotnictví na toto téma pořádal řadu tiskových konferencí, stejně jako po vládě, ale i tady v Poslanecké sněmovně, byl jsem v médiích, mluvím opakovaně s novináři a samozřejmě i s vámi, kolegyně a kolegové, víte to stejně dobře jako já. Vydali jsme řadu tiskových zpráv, řadu informací, přehledů. Ale cílem není vydávat přehledy. Cílem je poskytovat informace lékárníkům a lékařům, jak postupovat, tyto informace poskytovat aktuálně. A toto děláme a daří se nám. A jsem rád, že to uznává jak prezident Lékárnické komory, tak předseda Asociace praktických lékařů pro dospělé doktor Šonka, tak vedení Asociace praktických lékařů pro děti a dorost. Protože ano, souhlasím, děti, to je to zásadní, na co musíme myslet a především pro ně, a nejenom pro ně, musíme ty léky mít.

O krocích ke zvládání výpadku pravidelně informuji ministry i premiéra. Vystoupil jsem také na tiskových konferencích po jednání vlády. Na otázky novinářů ohledně léčiv jsem já či můj náměstek Jakub Dvořáček samozřejmě odpovídali a i na tiskových konferencích konaných k jiným tématům stejně jako mimo ně, kde se vás na tyto problematiky ptají, vždycky odpovídáme. Tématu se věnuji na svých sociálních sítích a jsem velmi rád, že vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, paní poslankyně Schillerová, paní předsedkyně Schillerová z nich čerpá informace a snaží se z nich poučit. Děkuju. Samozřejmě tiskové oddělení Ministerstva zdravotnictví je plně k dispozici médiím a jejich dotazům.

Teď tedy, a je mě to ne úplně příjemné, ale přesto něco k akci poslaneckého klubu hnutí ANO 2011. Mě to mrzí, mě to mrzí, že se asi zbytečně poslanci ANO rozčilovali a že se, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně ANO rozčilovala. Mrzí mě, že ta situace je taková. Ale mě na tuto akci nikdo fakt nepozval. Pokud to někdo říká, já jsem opravdu žádnou oficiální písemnou pozvánku nedostal, nepřišla na Ministerstvo zdravotnictví, nepotvrdil jsem účast, nedostal. Prosím, pokud jste ji posílali, ukažte mně tu pozvánku, kde já jsem potvrdil účast. Pokud jste mně ji neposílali a já jsem účast nepotvrdil, prosím, neříkejme si tyto věci. Ano, paní profesorka Adámková mně řekla, že hodlá udělat ve čtvrtek kulatý stůl. Tím končil náš telefonický rozhovor. Rád vám ho pustím, mám ho nahraný. Ano, protože většinu hovorů se mě zaznamenává na ten mobil, který jsem nafasoval. Technicky... (Rozruch v levé části, potlesk několika poslanců z lavic ANO.) Je potřeba se chránit, protože pak se objevují různé nepravdy a člověk pak vypadá jako někdo, kdo dělá věci, které jsou špatné. A já opravdu si velmi vážím, a říkám to tady opakovaně, spolupráce se všemi kolegy, se všemi lékaři, se všemi poslanci a členy zdravotního výboru. Nicméně v životě bych nemohl říct, že přijdu na akci, která se koná v den, kdy máme jednání se zástupci hejtmanů, s lékaři a zástupci sdružení a organizujeme, respektive debatujeme o pohotovostních službách a urgentních příjmech a ta akce je naplánovaná několik týdnů předem, a v den, kdy mám jednání s šéfem vědecké rady České lékařské komory doktorem Roskem, kdy řešíme vzdělávání lékařů. Všichni víme, jak standardně probíhají pozvánky na podobné akce.

Tedy znovu opakuji. Já jsem byl překvapen tím, jak je formulováno to, že jsem někam nešel. Ale oficiální pozvání na ministerstvo nedorazilo. Já jsem svou účast písemně nepotvrdil. Naopak. Na Ministerstvu zdravotnictví proběhl zdravotní výbor ve středu před touto akcí, kde nepadlo jediné slůvko, že by následující den podobná akce byla. Nikdo z členů zdravotního výboru tam akci neavizoval. Nikdo o ní nemluvil. Prostě to je pravda, zase z toho zdravotního výboru existuje záznam. Budu rád, když se podobným nedorozuměním vyhneme. Budu rád, když k nim nebude docházet. Jsem rád, že zdravotní výbor plánuje na 28. února, a to v tu středu, kdy byl zdravotní výbor na Ministerstvu zdravotnictví, to v tu středu zaznělo, kulatý stůl na téma, jak do budoucna řešit nedostatky léků. Tady jsem dostal oficiální pozvánku. Ladilo se datum tak, aby opravdu mohli jít zástupci ministerstva, nejenom já, ale aby tam mohli jít relevantní zástupci všech těch, kterých se to týká. Určitě tato akce tak jako všechny akce bude otevřená, budou na ni pozvaní bezesporu předpokládám všichni poslanci.

Tři dny před konáním té akce, která proběhla ve čtvrtek, a já se omlouvám, ale velmi mě to mrzí, dorazila pozvánka na tuto akci, toto je ta pozvánka. (Ukazuje.) Tato dorazila. Kde jsou uvedení: Účast potvrdili. Ale já jsem nikde účast nepotvrdil. Pokud jsem písemně potvrdil účast, prosím, ukažte mně to. A kdybych chtěl být stejně zlý, tak bych řekl: pozvánka - poslanecký klub hnutí ANO 2011 si vás dovoluje pozvat na kulatý stůl pod záštitou předsedkyně hnutí ANO 2011 JUDr. Aleny Schillerové, Ph.D., na téma... Nemyslím si, i když možná ta informace ke mně zatím nedoputovala, vaším prostřednictvím, že paní předsedkyně klubu jste už i nová předsedkyně hnutí. To je možné, že se stanete osmého. Ale takhle ta pozvánka zní - zve mě pod záštitou předsedkyně hnutí ANO 2011.

Já bych mohl zařadit mimořádný bod na tuto schůzi: Gratulace nové předsedkyni hnutí ANO 2011 ke zvolení. To nebudu zařazovat. (Potlesk v pravé části sálu.) Ale abych ten bod nějak navrhl.

Nicméně tak jak toto vnímám jako chybu, která se tady objevila, a jsme lidé, děláme chyby, naprosto jasně si uvědomuji, že tam mělo být předsedkyně klubu hnutí ANO, je to velmi správně, tak stejně tak prosím, akceptujte, že tam byla další chyba - účast potvrdili.

Protože já jsem opravdu účast nepotvrdil. Ani by to nešlo. Nemohu potvrzovat účast takto rychle a opravdu jsem žádné oficiální pozvání, písemné pozvání, tak, jak se to standardně dělá; by to děláte, když jste byli v koalici, my to děláme, když jsme v koalici, dělají to všichni poslanci, tak nedostal. Pokud jsem tím někoho rozčílil, tak se za to velmi omlouvám. Já se vždycky snažím spolupracovat, snažím se být maximálně korektní a toto mě, musím říct osobně, velmi mrzí. Já naprosto beru jakékoliv výtky, naprosto beru práci opozice. Já jsem byl taky tvrdý jako předseda klubu, pokud jsem byl v opozici, ale toto považuju za nespravedlivé. Mrzí mě to a omlouvám se, beru si to osobně. O to víc mě to mrzí, že tam figurují moji kolegové lékaři, kterých si lidsky a odborně velmi vážím. Opravdu se toto nedělá a nepovažuji to za slušné. Nechci to dál pitvat. Je mně to prostě osobně velmi líto a nečekal jsem to jsem zklamán.

Tedy dámy a pánové, mimořádný bod jsem navrhl, předpokládám ale, že takto se mimořádné body asi navrhovat nedají a navíc to byla trošku nadsázka. Opravdu pro dovoz léků děláme maximum. Těším se na kulatý stůl. Těším se na další zdravotní výbor, kde vše budeme diskutovat. Měníme legislativu. Část jsme jí změnili, část jí ještě změníme. Dovážíme opravdu statisíce balení Nurofenů. A tak, byť to tady zaznělo, jak se nedají koupit čípky - fakt ne - v Polsku na benzínové pumpě; já jsem šel tak daleko, že jsem si volal ministrovi zdravotnictví, jestli jsem se, řekněme, nepomátl a opravdu se to dá - nedají, tak opravdu ta situace s léky je ve všech zemích Evropské unie vážná. Nezlehčujme tu situaci. Ta situace je velmi vážná, je složitá ve Spojených státech, je složitá v Kanadě, v Austrálii. My opravdu děláme maximum, vůbec není problém zastropování cen právě proto, že jsme vaší zásluhou měli schválenou legislativu, která nám umožňuje ty léky dovést za cenu, kterou určíme, kterou schválí vláda a která nám umožňuje skupovat léky a děláme to. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…