Ministr Válek: Pracujeme na tom, aby děti ve školách jedly lépe

02.02.2024 20:07 | Tisková zpráva

Ministerstvo zdravotnictví na pravidelném jednání meziresortní pracovní skupiny pro institucionální stravování představilo probíhající aktivity pro zkvalitnění stravy a nutriční péče pro pacienty v nemocnicích.

Ministr Válek: Pracujeme na tom, aby děti ve školách jedly lépe
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

S cílem podpořit nemocnice v nákupu kvalitních potravin aktuálně připravuje praktického průvodce nákupů v dynamickém nákupním systému (DNS), který je doporučován pro zjednodušení nákupních procesů a také umožňuje úspory v rozpočtech nemocnic a dalších zařízení. Plánují se i semináře pro výměnu zkušeností expertů nemocničních stravovacích provozů.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí

„Cílem je, aby se u nemocniční stravy myslelo i na udržitelnost ve smyslu ekonomickém a ekologickém. Doporučujeme v maximální možné míře využívat produkty ekologického zemědělství, fairtradové potraviny, potraviny lokální, sezónní, základní nebo minimálně průmyslově zpracované. Důraz je kladen i na životní prostředí, minimalizaci plýtvání a potravinových odpadů,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Státní zdravotní ústav ve spolupráci s resortem školství připravil metodiku poskytování dietní stravy v rámci školního stravování. Ta je určena pro personál stravovacích provozů ve školách, a klade si za cíl poskytnout podporu pro zajištění stravování dětí s dietním omezením. Zástupci meziresortní pracovní skupiny ji společně představí na začátku února.

Meziresortní pracovní skupina pro problematiku institucionální stravování, která je složena ze zástupců Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva zemědělství, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva pro místní rozvoj, Asociace krajů, Svazu měst a obcí, odborníků na výživu a školní stravování nebo pacientských organizací, si klade za cíl vytvoření nástrojů, pravidel a doporučení, která by jasně popsala nejnižší vyžadovanou kvalitu, jakou má daná služba mít, a umožnila tak naplno využít preventivní potenciál veřejného stravování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…