Ministr Válek: V české medicíně máme ohromné lékařské kapacity

15.08.2022 6:27 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k odborné lékařské knize Syndrom křehkosti.

Ministr Válek: V české medicíně máme ohromné lékařské kapacity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví

Když jsem dostal nabídku sepsat recenzi na odbornou lékařskou publikaci Syndrom křehkosti, rád jsem přijal. Kniha profesora Ladislava Kabelky a jeho autorského kolektivu pokračuje v popularizaci problematiky paliativní a geriatrické péče. To je nesmírně záslužná činnost, protože toto téma je u nás v řadě ohledů stále na okraji zájmu.

Autoři se syndromu křehkosti věnují z pohledu různých medicínských oborů. Tak je zde v jednotlivých kapitolách shrnutý a komplexně vysvětlený pohled interní lékařství, chirurgie, neurologie, onkologie a dalších oborů. Velmi dobře, přehledně a srozumitelně je zpracovaná kapitola „Křehkost v dětském věku“. Kniha je doplněna celou řadou příkladů z praxe s navazujícími otázkami. Na tyto otázky nalezne pozorný čtenář odpovědi v knize, odpovědi jsou ale přehledně shrnuty i v závěrečné kapitole. Jako lékař, ale i jako ministr zdravotnictví, si dovolím shrnout, že tuto knihu mohu vřele doporučit všem zdravotníkům. A nejen jim.

Čím vzdělanější bude v oblasti geriatrie a paliativní péče odborná veřejnost, tím více se téma začne zdvihat i mezi laickou veřejností. To potřebujeme. Mám ještě jeden důvod, proč to sem píšu. V české medicíně máme ohromné lékařské kapacity světového věhlasu a pokud můžu svým dílem přispět k tomu, aby se o nich mezi českou veřejností více vědělo, rád to udělám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…