Ministr Vojtěch: Alkohol je zodpovědný za 6,5 tisíc úmrtí ročně

15.05.2019 4:33

Komentář na facebookovém profilu ke zvýšení daně z tabáku a alkoholu

Ministr Vojtěch: Alkohol je zodpovědný za 6,5 tisíc úmrtí ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

V celosvětovém srovnání se v konzumaci alkoholu a spotřebě tabáku opakovaně umisťujeme na předních příčkách. Alkohol je zodpovědný za 6,5 tisíc úmrtí ročně. A na nemoci způsobené kouřením tabáku u nás zemře zhruba každý šestý. To je pro představu pár alarmujících faktů na účet České republiky. Jsem proto moc rád, že Ministerstvo financí vyslyšelo naše volání a dlouhodobá doporučení mezinárodních organizací WHO a OECD a navrhuje zvýšení spotřebních daní na tabák, alkohol a hazard. Že je to na místě ukazuje i poslední zpráva OECD, podle které je cena alkoholu a tabáku v ČR v mezinárodním srovnání stále velmi nízká. A nízká cena rovná se také široká dostupnost. Bohužel i pro děti.

Možná je to u veřejnosti nepopulární krok, ale podle odborníků jednoznačně jeden z osvědčených receptů proti závislostem s fatálními dopady na lidské zdraví. Na včerejší tiskové konferenci návrh uvítaly i takové kapacity, jako je paní profesorka Eva Králíková a pan profesor Michal Miovský. Věřím, že společně s dalšími kroky v podobě regulace reklamy, preventivních programů a osvětových aktivit se nám podaří Českou republiku dostat na opačný konec žebříčku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…