Ministr Vojtěch: Lékaři a sestry již nejsou žádné popelky

07.05.2019 16:47

Lékaři i sestry v nemocnicích si od roku 2014 významně polepšili. Průměrná odměna lékaře vzrostla o 32 procent a odměna zdravotní sestry dokonce o 41 procent.

Ministr Vojtěch: Lékaři a sestry již nejsou žádné popelky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Podle nejnovějších dat Ústavu zdravotnických informací a statistky překročí v roce 2019 průměrná odměna lékařů částku 84 000 a odměna sester 43 000 korun. V přepočtu na průměrnou mzdu se plat lékaře a sestry v ČR v mezinárodním srovnání vyrovnal průměru EU.

Průměrná odměna lékaře v nemocnici v roce 2018 meziročně vzrostla o 8 procent, a to ze 72 275 na 77 944 korun. U zdravotních sester vzrostla o 12 procent z 34 300 na 38 500 korun. V nemocnicích zřizovaných Ministerstvem zdravotnictví, které tvoří páteř akutní lůžkové péče v ČR, dosáhl průměrný plat lékaře hodnoty 85 690 korun a u sester 42 880 korun.

„V posledních letech jsme svědky skutečně nebývalého růstu platů ve zdravotnictví. Platy ve zdravotnictví jednoznačně rostou nejrychleji ze všech segmentů ekonomiky. Lékaři a sestry již nejsou žádné popelky, ale patří zaslouženě mezi nejlépe placené profese v ČR,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Průměrná odměna lékaře a sestry významně převýšila průměrnou mzdu v ČR, která podle dat Českého statistického úřadu představovala částku 31 900 korun. Odměna lékaře dosáhla téměř 2,5 násobku průměrné mzdy v ČR. Průměrná odměna zdravotních sester převýšila průměrnou mzdu o 6 000 korun.

„Plat lékařů a sester pracujících v českých nemocnicích se vyrovnal průměru Evropské unie. V poměru příjmu sester k celkové průměrné mzdě státu jsme se dostali již na úroveň Německa. A predikce pro rok 2019 ukazuje, že se naše pozice dále zlepší,“ dodal ministr Vojtěch.

První dostupná data Ústavu zdravotnických informací a statistky za rok 2019 ukazují, že podobný nárůst lze očekávat i v tomto roce. Odměna lékaře vzroste o 8 procent a odměna sester o 12 procent. Průměrná odměna lékařů překročí částku 84 000 a odměna sester 43 000 korun. Jedná se o pravděpodobnostní model výše odměn za celý kalendářní rok, založený na sběru dat za první kvartál letošního roku.

„Samozřejmě tam, kde je to potřeba, porostou odměny i v příštím roce. Nicméně musíme si uvědomit, že v posledních letech šly do platů téměř veškeré peníze a již nezbylo na rozvoj nemocnic. Nyní jsme stabilizovali odměny zdravotníků a je nutné se soustředit také na investice do modernizace nemocničních areálů a jejich medicínský rozvoj,“ vysvětlil ministr.

Dlouhodobý trend ukazuje, že v období 2014 a 2018 vzrostla průměrná odměna lékaře o 32 procent, což je téměř o 20 000 korun, a u sester dokonce o 41 procent, což představuje nárůst o 12 000 korun. „Odměny rostou v zařízeních všech typů zřizovatelů, tedy i v krajských, městských, církevních či soukromých nemocnicích, a první data ukazují, že stejně porostou i letos,“ dodal ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Analýza ÚZIS také ukázala, že stabilně stoupá počet lékařů a po několika letech dochází ke stabilizaci počtu zdravotních sester. „Na datech vidíme, že sestry přestávají odcházet. Změny v počtu všeobecných a dětských sester a porodních asistentek v akutní lůžkové péči v roce 2018 způsobily spíše změny v lůžkovém fondu, nikoli odchody. To je v současné personální situaci velmi pozitivní,“ zhodnotil vývoj úvazků zdravotních sester ředitel Ladislav Dušek. V dlouhodobé a následné lůžkové péči počet všeobecných a dětských sester a porodních asistentek v roce 2018 meziročně vzrostl o 213 úvazků. Počet praktických sester zůstává nadále příznivý. V akutní lůžkové péči úvazky praktických sester stabilně rostou, v roce 2018 vzrostly oproti roku 2017 o 5 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.