Ministr Vojtěch: Měnit protikuřácký zákon by nyní byla chyba

22.04.2018 11:17

Protikuřácký zákon je opět ve Sněmovně. Poslanci diskutovali v prvním čtení o pozměňovacím návrhu na zmírnění zákazu kouření v restauracích. Ministerstvo zdravotnictví s těmito snahami nesouhlasí a považuje jakékoliv změny za předčasné.

Ministr Vojtěch: Měnit protikuřácký zákon by nyní byla chyba
Foto: archiv A. Vojtěch
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

„Jsem přesvědčen o tom, že měnit protikuřácký zákon by nyní byla chyba. Již první data zveřejněná Ústavem zdravotnických informací a statistiky jasně ukazují, že zákaz kouření má příznivý vliv na zdraví českých občanů. Za období červenec až listopad 2017 skončilo v nemocnici téměř o 10 tisíc pacientů méně než ve stejném období v roce 2016. Dejme tedy zákonu čas a vyhodnoťme ho až s určitým odstupem,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Stávající zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který zákaz kouření upravuje, byl v rámci legislativního procesu podroben široké společenské diskuzi. Při přípravě zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek Ministerstvo zdravotnictví vycházelo z důkladné analýzy současného stavu, na základě které byla posouzena nezbytnost zákazu kouření. Vypracování dnes projednávaného pozměňovacího návrhu zákona taková analýza nepředcházela a jeho důvodová zpráva se omezuje pouze na nedoložená obecná negativní konstatování. „Jakákoliv změna by v současné době byla neuvážená a předčasná, učiněná pouze na základě emocí. Na ničem jiném totiž ani poslanecký návrh, o kterém se dnes bude debatovat, nestojí. Je nutné si uvědomit, že každý den u nás zemře jeden plný autobus lidí v důsledku nemocí souvisejících s kouřením. Navíc každoroční celospolečenské náklady na kouření jsou 100 miliard korun. To jsou alarmující čísla, která nás vedou k opatřením na ochranu zdraví našich občanů. A to je naše priorita,“ vysvětlil ministr Vojtěch. Doba 11 měsíců od účinnosti zákona je velmi krátké období na to, aby bylo možno objektivně a komplexně zhodnotit efektivnost stávající platné právní úpravy. I s ohledem na princip právní jistoty není vhodné v tak krátkém časovém rozmezí zásadním způsobem měnit stávající přístup k zákazu kouření.

Ministerstvo zdravotnictví si nechalo agenturou STEM vypracovat sociologický průzkum, který zjišťoval názory české veřejnosti na protikuřácký zákon. „Výsledky jasně ukázaly, že většina veřejnosti (53 %) vnímá protikuřácký zákon jako pozitivní opatření,“ uvedl ministr. A konkrétně zákaz kouření v restauracích nevadí dvoutřetinové většině dotazovaných (68 %). Průzkum také ukázal, že podle většiny lidí nemá zákaz kouření vliv na návštěvnost restauračních zařízení, odpovědělo tak 60 % lidí. Pětina dokonce začala chodit do restaurací nebo tam začala chodit častěji. Při zkoumání názorů na přínosy zákona třípětinová většina lidí (61 %) uvedla, že protikuřácký zákon povede k vyšší ochraně zdraví občanů. Více než třetina veřejnosti (36 %) by zákon nechala beze změny a desetina lidí (11 %) by ho dokonce ještě zpřísnila. Výzkum proběhl ve dnech 27. 3. – 2. 4. 2018 na reprezentativním vzorku 1 033 osob starších 18 let. Celý průzkum STEM naleznete zde.

V souvislosti s návrhem na zrušení zákazu kouření ve vnitřních prostorech provozoven stravovacích služeb a umožnění zřizovat kuřárny například i v kinech, koncertních sálech, sportovních halách a podobně, je nezbytné zdůraznit, že tato řešení se opakovaně ukázala jako neúčinná. Existují vědecké důkazy o tom, že různá technická řešení, včetně větrání, filtrace vzduchu a zřizování prostor vyhrazených pro kuřáky, před expozicí tabákovému kouři neochrání. Stávající zákaz kouření chrání nejen zdraví návštěvníků provozoven stravovacích služeb a dalších zmíněných prostor, ale i nemalou skupinu zaměstnanců, kteří v těchto prostorách vykonávají práci. Navrhovatelé pozměňovacího návrhu vytýkají stávající právní úpravě zákazu kouření, že omezuje ústavně zaručená práva vlastnit majetek a svobodně podnikat. Listina základních práv a svobod však vedle těchto práv rovněž zaručuje každému právo na ochranu jeho zdraví, což je také jedním ze základních lidských práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.