Ministr Výborný: Letos poprvé dostanou speciální dotaci malí zemědělci

06.11.2023 15:14 | Tisková zpráva

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) podepsal letošní sazby pro hlavní zemědělské dotace – přímé platby. Zemědělci jejich prostřednictvím dostanou více než 20 miliard korun. Letošní novinkou je speciální platba pro malé zemědělce, platba redistributivní a také celofaremní ekoplatba za dodržování postupů prospěšných životnímu prostředí.

Ministr Výborný: Letos poprvé dostanou speciální dotaci malí zemědělci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marek Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný schválil letošní sazby pro přímé platby, které jsou součástí Strategického plánu společné zemědělské politiky na období 2023–2027. Ministerstvo zemědělství prostřednictvím těchto podpor poskytne zemědělcům za letošní rok více než 20 miliard korun. Přímé platby plynou do zemědělství zcela ze zdrojů Evropské unie.

„V letošním roce mají přímé platby několik významných novinek. Poprvé dostanou speciální dotaci malí zemědělci, kteří hospodaří na výměře do 10 hektarů. Další novou přímou platbou je platba redistributivní, kterou získají všichni žadatelé na prvních 150 hektarů svých zemědělských pozemků. Novinkou je také Celofaremní ekoplatba, jejímž cílem je podpora postupů prospěšných pro životní prostředí a klima a také důraz na udržitelnost hospodaření. Tato platba má dvě úrovně, a to základní a prémiovou s odlišnou výší sazby,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Platba pro malé zemědělce s hospodářstvím o velikosti do 10 hektarů se vyplácí na 4 hektary. Tato dotace nahrazuje všechny ostatní přímé platby, nelze o ni tedy žádat společně s jinou platbou. Zemědělec si může sám vybrat, co je pro něj výhodnější, zda platba pro malé zemědělce nebo zda raději zvolí jinou podporu.

V rámci přímých plateb bude kromě základní podpory příjmu pro udržitelnost zemědělského hospodaření (BISS) poskytována redistributivní platba (CRISS), která činí 23 procent z celkové finanční obálky přímých plateb. Také bude vyplácena Doplňková podpora příjmu pro mladé zemědělce do 40 let (CIS-YF) a Podpory příjmu vázané na produkci (CIS, dříve VCS). Stejně jako v minulých letech zemědělci získají příspěvky na takzvané citlivé komodity, které čelí určitým obtížím a jsou obzvláště důležité z hospodářských, sociálních nebo environmentálních důvodů. V ČR jde například o chov dojnic nebo pěstování některých druhů ovoce a zeleniny.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38491 lidí

Intervence
Sazba (Kč/ha či ks)
Základní podpory příjmu pro udržitelnost (BISS) 1760,44
Platba pro malé zemědělce 6845,34
Doplňková redistributivní podpora příjmu pro udržitelnost (CRISS) 3536,47
Doplňková podpora příjmu pro mladé zemědělce (CIS-YF) 2255,01
Celofaremní ekoplatba – základní 1743,16
Celofaremní ekoplatba – prémiová 9638,24

Podpory příjmu, vázané na produkci (CIS)
sazba (Kč/ha či ks)
CIS Chmel 15 776,05
CIS Cukrová řepa 6937,35
CIS Ovoce vysoká pracnost 10 815,76
CIS Ovoce velmi vysoká pracnost 16 812,16
CIS Zelenina vysoká pracnost 5236,78
CIS Zelenina velmi vysoká pracnost 14 773,04
CIS Škrobové brambory 14 412,58
CIS Bílkovinné plodiny 1651,40
CIS Bahnice a kozy 583,16
CIS Dojnice 3501,65
CIS Masná telata 3597,30

Výše jednotlivých podpor přímých plateb jsou přepočteny dle směnného kurzu Evropské centrální banky, stanoveného ke dni 29. září 2023, tj. 24,339 CZK/EUR

V roce 2023 s ohledem na náročný přechod na novou Společnou zemědělskou politiku nebudou vypláceny zálohy na Základní podporu příjmu pro udržitelnost (BISS). Dotace bude žadatelům poskytnuta jako jediná platba a vyplácena Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF) od 1. prosince 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky