Ministr Zaorálek: Kronavirová epidemie zvláště kulturnímu sektoru přinesla velké ztráty

15.08.2020 8:38

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Ministerstvem kultury (MK) zveřejnilo výzvu k programu COVID – Kultura. Zájemci o tuto podporu se s ní nyní mohou podrobně seznámit a vše potřebné připravit.

Ministr Zaorálek: Kronavirová epidemie zvláště kulturnímu sektoru přinesla velké ztráty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Žádosti bude možné podávat od 18. srpna 2020, a to elektronicky přes informační systém přístupný přes adresu www.mpo.cz/kultura.

Speciální dotační program COVID – Kultura připravilo MPO ve spolupráci s MK v reakci na celosvětovou pandemii koronaviru. Určen je podnikatelům v oblasti kulturního a kreativního průmyslu. Podporu mohou využít na marně vynaložené výdaje, které vznikly od 1. října 2019 do 17. května 2020 ve spojitosti s organizací kulturních akcí, které se měly konat od 10. března 2020 do 31. srpna 2020 a v přímé souvislosti s mimořádnými opatřeními vlády byly přesunuty nebo zrušeny.

„Výzvu jsme stejně jako u programu COVID - Nájemné od začátku koncipovali tak, abychom poskytli podporu rychle, na základě jasných pravidel a bez zbytečné byrokracie a on-line. Připraveno máme 900 milionů korun,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Žádosti bude možné on-line podávat od 18. srpna do 18. září 2020, přičemž podpora poskytnutá MPO může příjemci pokrýt až 50 % uznatelných výdajů za přesunuté nebo zrušené kulturní akce. Maximálně může žadatel získat pět milionů korun.“

Uznatelnými výdaji se rozumí ty, které byly vynaloženy marně a nelze je využít na jinou či odloženou akci. Zrušenou kulturní akcí se rozumí kulturní akce, která byla bez náhrady zrušena v daném kalendářním roce, například ročník 2020 se neuskutečnil a počítá se až s ročníkem v roce 2021.

„Jsem rád, že po týdnech příprav a debat se zástupci letních festivalů, soukromých divadel, hudebníky a mnoha dalšími můžeme konečně představit konkrétní parametry vládní pomoci těm kulturním subjektům, které běžně žijí ze zisku a nedostávají státní dotace, protože koronavirová epidemie zvláště kulturnímu sektoru přinesla velké ztráty,“ říká ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …