Ministr Zaorálek: Podporuji posílení spolupráce mezi V4 a západobalkánským regionem

03.04.2016 20:53

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek uskutečnil ve dnech 30. – 31. března 2016 oficiální návštěvu Albánie u příležitosti zasedání ministrů zahraničí zemí západního Balkánu. Během návštěvy se ministr Zaorálek sešel k bilaterálním jednáním s albánskými představiteli a svými protějšky z Makedonie a Bosny a Hercegoviny.

Ministr Zaorálek: Podporuji posílení spolupráce mezi V4 a západobalkánským regionem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr Zaorálek se z pozice předsedajícího V4 zúčastnil jako čestný host setkání šéfů diplomacií západního Balkánu s eurokomisařem Johannesem Hahnem a generálním tajemníkem Rady pro regionální spolupráci (RCC) Goranem Svilanovićem. Jednání se věnovalo spolupráci mezi skupinou V4 a západním Balkánem, současnému stavu Západobalkánského fondu a dopadu uprchlické krize na tento region.

Lubomír Zaorálek na schůzce potvrdil aktivní roli ČR ve vztahu ke skupině západního Balkánu a ujistil své partnery o zájmu ČR pomoci zemím ke vstupu do EU. „Jsem rád, že jsem mohl nabídnout posílení spolupráce mezi V4 a západobalkánskými zeměmi. Na setkání jsem viděl, jak silnou inspiraci pro region nabízí středoevropská zkušenost,“ uvedl ministr Zaorálek a upozornil, že regionální spolupráce je klíčovým nástrojem pro integraci západního Balkánu do EU.

Spolupráce V4 a západního Balkánu

Oficiální návštěva Albánie a bilaterální jednání s jejími čelnými představiteli byly příležitostí k posílení vzájemných vztahů a ujištění albánských partnerů o české podpoře v jejich eurointegračních snahách. Ministra Zaorálka přijal předseda albánského parlamentu Ilir Meta, předseda vlády Edi Rama a prezident Bujar Nishani. „S prezidentem Nishanim jsme hovořili o náročné transformaci země," přiblížil téma schůzky s prezidentem ministr Zaorálek.

Šéf české diplomacie jednal i se svým protějškem Ditmirem Bushatim. Schůzce dominovalo téma integračního procesu do EU, spolupráce mezi V4 a západním Balkánem a problematika migrace. "Věřím, že tady v Tiraně zahajujeme precedens ještě užší spolupráce mezi Visegrádskou skupinou a regionem západního Balkánu," prohlásil ministr Zaorálek a dodal, že doufá, že Západobalkánský fond bude ratifikován všemi zeměmi a začne tak fungovat do konce tohoto roku.

Ministr Zaorálek využil návštěvu také k bilaterálnímu setkání s ministrem zahraničních věcí Bosny a Hercegoviny Igorem Crnadakem a šéfem makedonské diplomacie Nikolou Poposkim, s nimiž jednal o situaci v regionu a eurointegračním procesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů