Ministr Zaorálek: Přijetí běloruského aktivisty Alese Bjaljackého

05.08.2014 22:25

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek přijal dne 5. srpna 2014 v Černínském paláci předního běloruského aktivistu Alese Bjaljackého, zakladatele nejrespektovanější běloruské lidskoprávní organizace Vjasna, která poskytuje právní a finanční pomoc obětem represí běloruského režimu.

Ministr Zaorálek: Přijetí běloruského aktivisty Alese Bjaljackého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek, ministr zahraničních věcí

Návštěva Alese Bjaljackého v ČR následuje několik týdnů po jeho propuštění z vězení. V roce 2011 byl na základě vykonstruovaných obvinění odsouzen ke 4,5 letům odnětí svobody.

„Jsem rád, že jste na svobodě," přivítal ministr Zaorálek Bjaljackého v Praze a dodal: "Chtěl bych Vás ujistit, že naše podpora demokratickým silám je trvalá a bereme ji vážně. Přeji Vám, aby ve Vaší zemi bylo stále více svobodně myslících a proevropsky orientovaných občanů."

Ministr Zaorálek s běloruským aktivistou mluvil mimo jiné o vnitropolitické a lidskoprávní situaci v Bělorusku před prezidentskými volbami, které proběhnou v roce 2015.

Ales Bjaljacki je prvním držitelem Ceny Václava Havla pro lidská práva, kterou od roku 2013 každoročně uděluje Parlamentní shromáždění Rady Evropy jako ocenění občanské společnosti za vynikající přínos k ochraně lidských práv v Evropě i mimo ni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…