Ministr Zaorálek: Projekt Východního partnerství je pro nás cenný a jsme odhodláni v něm pokračovat

07.05.2016 22:47

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek 4. května 2016 hostil v Černínském paláci pod záštitou českého předsednictví Visegrádské skupiny jednání ministrů zahraničních věcí V4 a šesti zemí Východního partnerství: Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Moldavské republiky a Ukrajiny. Setkání v Praze se rovněž zúčastnil komisař pro Evropskou sousedskou politiku a vyjednávání o rozšíření Johannes Hahn, zástupkyně generálního tajemníka Evropské služby pro vnější činnost Helga Schmid a zástupci Švédska, Nizozemska a Německa.

Ministr Zaorálek: Projekt Východního partnerství je pro nás cenný a jsme odhodláni v něm pokračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Letošní jednání se zaměřilo na plnění závazků ze summitu Východního partnerství v Rize v roce 2015. Účastníci diskutovali o stavu plnění závazků, potřebách zemí Východního partnerství, možnostech partnerů a jejich očekávání. Proběhla rovněž výměna názorů na současný vývoj v regionu východní Evropy. Účastníci potvrdili zájem dále spolupracovat na společném projektu Východního partnerství a rozvíjet jej. „Projekt je pro nás cenný a jsme odhodláni v něm pokračovat,“ uvedl v této souvislosti ministr Zaorálek.

Datum jednání bylo vybráno tak, aby účastníci mohli poskytnout impulzy pro nadcházející setkání ministrů zahraničních věcí všech členských zemí EU a zemí Východního partnerství, které proběhne koncem května 2016 v Bruselu. Kromě toho umožnilo účastníkům vyměnit si názory na možná témata příštího summitu EU se zeměmi Východního partnerství, který se uskuteční v roce 2017.

Česká republika poskytuje pomoc zemím Východního partnerství při naplňování závazků prostřednictvím bilaterálních projektů, Mezinárodního visegrádského fondu i rozvojové pomoci a transformační spolupráce. „Těší mě pokrok Gruzie, Moldavska a Ukrajiny při plnění Asociačních dohod a zároveň vítám, že se nám daří přizpůsobit nabídku rozvoje spolupráce s Arménií, Ázerbájdžánem a Běloruskem jejich potřebám,“ sdělil šéf české diplomacie.

Projekt Východního partnerství byl zahájen v Praze v roce 2009 během českého předsednictví EU. Předsednická země V4 již tradičně na jaře organizuje setkání ministrů zahraničních věcí V4 a Východního partnerství.

Ministři zemí V4 na závěr přijali Společné prohlášení zemí V4 o Východním partnerství.

V4 a Východní partnerství - tisková konference

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…