Ministr Zaorálek: Solidarita mezi spojenci je zásadní bezpečnostní zájem

01.04.2017 16:29

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek vedl 31. března 2017 českou delegaci na zasedání ministrů zahraničních věcí zemí NATO v Bruselu. Ministři se při setkání zabývali přípravou nadcházející mimořádné schůzky nejvyšších představitelů NATO, která se uskuteční 25. května 2017, dále diskutovali o možnostech posílení role Aliance v boji proti terorismu, výdajích na obranu a o přístupu NATO vůči Rusku.

Ministr Zaorálek: Solidarita mezi spojenci je zásadní bezpečnostní zájem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Spojenci znovu vyjádřili podporu suverénní a politicky nezávislé Ukrajině. Setkání potvrdilo silnou transatlantickou vazbu. Zasedání bylo zahájeno strategickou debatou k základním prioritám Aliance v příštích letech a přípravě na summit NATO v květnu 2017. Spojenci stvrdili, že ve světle současných změn bezpečnostního prostředí je důležitá trvalá a silná transatlantická vazba se spravedlivějším sdílením nákladů. Zabývali se otázkou role NATO v boji s mezinárodním terorismem a v rámci šíření stability za hranice NATO i projekty na budování kapacit partnerských státu v oblasti Severní Afriky a Blízkého východu. Spojenci dále diskutovali současnou situaci na Západním Balkáně a vyjádřili svůj zájem na včasné ratifikaci přístupu Černé Hory.

"Potvrzení silné transatlantické vazby, jednoty NATO a solidarity mezi spojenci považuje ČR za svůj zásadní bezpečnostní zájem," uvedl ve svém vystoupení ministr Lubomír Zaorálek. "Podporujeme posílení role NATO v mezinárodním úsilí boje proti terorismu. Teroristickou hrozbu považujeme za zásadní," doplnil dále šéf české diplomacie a připomněl roli českých jednotek jako příspěvek do aliančních aktivit, včetně přípravy na vyslání do Posílené předsunuté přítomnosti v Pobaltí v roce 2018.

Spojenci demonstrovali podporu Ukrajině

Význam NATO jako klíčové bezpečnostní organizace zdůraznil ve svém vystoupení i ministr zahraničí USA Rex Tillerson. Americké závazky, které jsou podle něj demonstrovány například rozmístěním amerických sil v Polsku, označil za nezpochybnitelné. Upozornil však, že sdílení nákladů je třeba rozprostřít rovnoměrněji. Americká strana žádá, aby členské státy přijaly závazek zvýšit obranné výdaje na 2 % HDP do roku 2024 a aby všichni spojenci vypracovali konkrétní plán, jak toho dosáhnout.

Části jednání věnované vztahům Aliance s Ruskem se účastnili i zástupci Švédska, Finska a vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku EU Federica Mogheriniová. Spojenci potvrdili jednotný přístup ve vztahu k Rusku včetně závazku vyplývajících z Varšavského summitu, tedy dvojího přístupu - odstrašení a obrany na straně jedné a dialogu na straně druhé. Zopakovali důležitost transparentnosti výměny informací o vojenských cvičeních a rozmístění zbraňových systémů.Zasedání NATO ukončilo jednání Komise NATO - Ukrajina za přítomnosti ukrajinského ministra zahraničních věcí Pavlo Klimkina. Spojenci zde demonstrovali alianční podporu probíhajícím reformám, suverenitě a teritoriální integritě Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.