Ministr Zaorálek navštívil Malajsii: Jednáme mimo jiné o možnostech dodávek vybavení pro armádu

30.10.2015 17:59

Ministr zahraničních věci ČR Lubomír Zaorálek navštívil ve dnech 24.-27. října 2015 Malajsii. Během své oficiální návštěvy jednal s ministrem zahraničních věcí Anifahem Amanem a dalšími představiteli federální i státní vlády. Setkal se s ministrem mezinárodního obchodu a průmyslu Mustapou Mohamedem, ministrem obrany Hishammuddin Husseinem, ministrem vědy, technologie a inovací Madius Tangau, s ministrem turismu, kultury a životního prostředí Sabahu Masidi Manjunem, a předsedou Sněmovny reprezentantů Parlamentu Pandikar Amin Muliou. Ministra Zaorálka na pracovní cestě doprovázela podnikatelská delegace.

Ministr Zaorálek navštívil Malajsii: Jednáme mimo jiné o možnostech dodávek vybavení pro armádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr Zaorálek při jednání s ministrem zahraničí Malajsie Anifahem Amanem konstatoval skvělou úroveň vzájemných vztahů, oba partneři zároveň vyjádřili svůj zájem na posílení obchodní spolupráce. "Malajsie je naším druhým největším obchodním partnerem v rámci uskupeni ASEAN. Během mé cesty se potvrzuje, ze malajsijské prostředí je velmi přátelské pro obchodní aktivity. Malajsie je na špičce, co se snadnosti podnikání týče, " uvedl šéf české diplomacie. "Vidíme například prostor pro vybavení armády, Česká republika už v minulosti do Malajsie dodala radary a nákladní vozidla Tatra a jednáme o možnostech podobných dodávek do budoucna," doplnil ministr Zaorálek. Ohledně dvoustranných vztahů oba ministři dále vyzdvihli úspěšně probíhající výměny vysokoškolských studentů. Ministr Zaorálek také vyjádřil podporu myšlence umírněnosti, která se týká boje s násilím a extremismem, obsažené v malajsijské aktivitě Global Movement of Moderates. Partneři spolu dále hovořili o bezpečnostních tématech včetně blízkovýchodního konfliktu a situace v Sýrii, a věnovali se tématu migrace a migrační krize v Evropě.

Na setkání s ministrem turismu, kultury a životního prostředí Sabahu Masidi Manjunem ministr Zaorálek označil Malajsii za populární destinaci českých turistu, jichž každoročně do Malajsie přijede téměř deset tisíc.  "Požádal jsem svého partnera o pomoc se zřízením honorárního konzulátu na Sabahu, který by měl mimo jiné pomáhat občanům ČR, kteří se ocitnou v nouzi."

Ministr Zaorálek pokračoval ve své návštěvě setkáním se zástupci Malajsijské mezinárodní obchodní a průmyslové komory na Sabahu a zahájením podnikatelského fóra za účasti ministra průmyslového rozvoje státu Sabah a místopředsedy vlády Sabahu Joseph Pairin Kitingana, zástupců desítek českých a malajsijských firem. "Máme co nabídnout v automobilovém a leteckém průmyslu, elektrárenství, zpracování odpadu a úpravě vody, potravinářském průmyslu, vybavení nemocnic a řízení dopravní infrastruktury," zmínil ve svém vystoupení ministr Zaorálek.

V hlavním městě Kuale Lumpur se ministr Zaorálek setkal s ministrem mezinárodního obchodu a průmyslu Mustapou Mohamedem, za jehož účasti následně zahájil Czech-Malaysia Business& Investment Forum. Příležitost navázat zde kontakty zde využilo na 30 zástupců českých a 96 malajsijských firem.

S ministrem obrany Hishammuddin Husseinem pak šéf české diplomacie diskutoval o bezpečnostních hrozbách v širším regionu Jihovýchodní Asie, situaci v Sýrii a blízkovýchodním konfliktu. Dále se ministr Zaorálek setkal s předsedou Sněmovny reprezentantů Parlamentu Pandikar Amin Muliou, jemuž zopakoval pozvání pro malajsijského krále k návštěvě ČR.

Ministr Zaorálek se také setkal se zástupci nevládních organizaci Mercy Malaysia, Tzu Chi Foundation, působících v oblasti migrace, vzdělávaní a zdravotní pece o uprchlíky a rovněž se zástupci UNHCR a IOM.

Na závěr své návštěvy ministr Zaorálek za hojné účasti zástupců české komunity, místních vládních představitelů a podnikatelských kruhů zahájil recepci k nadcházejícímu státnímu svátku ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.