Ministr obrany navštívil válečné veterány v pražské ÚVN

21.12.2014 7:33

V pátek 19. prosince u příležitosti nadcházejících vánočních a novoročních svátků navštívil ministr obrany Martin Stropnický válečné veterány v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích.

Ministr obrany navštívil válečné veterány v pražské ÚVN
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Více než čtyřiceti klientům oddělení sociální péče a domova pro válečné veterány ÚVN předal dárkové balíčky, popřál jim hodně zdraví a štěstí a se všemi také krátce pohovořil. Většině veteránů druhé světové války – příslušníkům čs. zahraniční armády či účastníkům národního boje za osvobození je nyní přes devadesát let.

Témata rozhovorů rozhodně nebyla jen sváteční – ač ministr obrany v úvodu setkání avizoval, že přišel hlavně proto, aby válečným veteránům nebylo o Vánocích tolik smutno.

Martin Stropnický se ptal nejen na vzpomínky z války, ale i na věci daleko všednější. Největší úspěch u něj sklidila informace o ještě čerstvém manželství dvou klientů oddělení sociální péče, paní Vlasty a pana Jána. Chodili prý spolu osm let a před několika měsíci se vzali.

„V takovém věku (oběma je přes osmdesát), navíc je to jako by se vzali studenti na gymnáziu… Bylo to úžasné, sálal z nich neuvěřitelný optimismus,“ sdělil ministr, který seniory v Ústřední vojenské nemocnici navštívil ve své funkci poprvé a jak přiznal, vnímal tento zážitek velice silně.

„Mnozí z nich jsou i přes velice pokročilý věk nesmírně duševně čilí, takže jsem si vyslechl několik úžasných příběhů – většinou tedy smutných, protože válkou poznamenaných,“ svěřil se.

Setkání s ministrem se zúčastnily takové legendy jako generálmajor Jaroslav Klemeš, poslední žijící parašutista, který za války seskočil do protektorátu, či plukovník letectva Jaroslav Hofrichter, někdejší střelec u 311. bombardovací perutě RAF. V domově pro válečné veterány pak o životních peripetiích vyprávěl major Vasil Korol, kterému byl v roce 2012 prezidentem republiky propůjčen Řád Bílého lva vojenské skupiny IV. třídy za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Na předvánočním posezení ale nechyběly ani ženské hrdinky. Řada z nich bojovala proti nacismu už v útlém věku a přes nesouhlas rodičů: „Tatínek i maminka byli proti, ale já jsem řekla, že chci bojovat. Vůbec není pravda, že tehdy děti poslouchaly své rodiče,“ prozradila ministrovi jedna z válečných veteránek s úsměvem.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…