Ministryně Černochová: Ministerstvo obrany dostane o miliardu více

13.03.2022 21:29

V roce 2022 bude hospodařit s rozpočtem 89,1 miliard korun

Ministryně Černochová: Ministerstvo obrany dostane o miliardu více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila státní rozpočet na rok 2022. Reflektuje v něm pozměňovací návrh ministryně obrany Jany Černochové, který byl schválen ve třetím čtení zákona o státním rozpočtu. Pro Ministerstvo obrany ČR znamená navýšení výdajů o miliardu oproti původnímu návrhu, tedy na 89,1 mld. Kč, což představuje 1,35 % HDP. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

„Naše vláda tímto rozhodnutím dala jasně najevo, že si uvědomuje nutnost dělat maximum pro obranyschopnost České republiky. Obzvláště v aktuální situaci, kdy ruská armáda na Ukrajině ukazuje, že jí není nic svaté,“ řekla ministryně Černochová.

Právě v reakci na invazi Ruska na Ukrajinu přijala vláda 2. března 2022 usnesení č. 149 o navýšení rozpočtu výdajů kapitoly ministerstva obrany v roce 2022 o 1 miliardu Kč na 89,1 mld. Kč. Tímto usnesením vláda souhlasila také s dalším navyšováním prostředků na zajištění obranyschopnosti České republiky.

Nadále platí ambice splnit do roku 2025 alianční závazek a dosáhnout u obranných výdajů hranice 2 % HDP. Vzhledem k tomu bude ministerstvo obrany nadále usilovat o navýšení výdajů na rok 2023 a střednědobého výhledu na rok 2024 a 2025, aby bylo rozpočtově zajištěno urychlení modernizačních projektů v souladu s koncepčními dokumenty Armády ČR, v čele se zakázkou na pásová bojová vozidla pěchoty.

Konkrétním příkladem využití navýšených rozpočtových prostředků je nákup ručních palných zbraní od společnosti Česká zbrojovka Uherský Brod (ČZUB). S tou uzavřelo ministerstvo obrany ve středu 9. března 2022 dodatek k rámcové dohodě z dubna 2020, který navýšil maximální rámec této dohody o 1,18 mld. Kč. Umožní to završení unifikace výzbroje jednotlivce a úplné přezbrojení AČR na útočné pušky BREN 2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

21:03 Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - Návrh na zřízení vyšetřovací komise Posl…