Ministryně Černochová: Modernizace a zpřehlednění zákona o munici

26.01.2024 16:03

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovně 26. ledna 2024 k vládnímu návrhu zákona o munici.

Ministryně Černochová: Modernizace a zpřehlednění zákona o munici
Foto: archiv PL
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Děkuji. Ještě jednou bych chtěla moc a moc poděkovat všem kolegům, poslancům a poslankyním, za to, že vyšli vstříc předřazení tohoto bodu. Jak víte, tak myslím, že v tomto ohledu tady mezi námi panuje shoda, chceme, aby tyto normy byly schváleny co možná nejdřív tak, abychom mohli dál pokračovat v té debatě o novelizaci jiných předpisů, které se dotýkají legislativy, která se týká munice, zbraní, střeliva.

Ale tohle vlastně norma, která již byla připravená před několika lety a je tedy trošičku naší chybou, že se jí zabýváme až nyní.

Takže Poslanecká sněmovna se má dnes znovu zabývat návrhy zákona o munici a zákona o zbraních a střelivu. K zákonu o munici je třeba říci, že je úzce propojen s návrhem zákona o zbraních, který je v pořadí následující sněmovní tisk. Návrh zákona o munici nemůže platit bez nového zákona o zbraních a naopak. Tento návrh proto musí následovat osud zákona o zbraních a střelivu.

Návrh zákona o munici spolu s návrhem zákona o zbraních zásadně modernizuje a zpřehledňuje právní úpravu v této oblasti. Stávající právní úprava munice je sama o sobě relativně nová. Byla přijata v roce 2017 jako reakce na výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Protože je ale aktuální právní regulace munice zařazena v zákoně o zbraních, nutně trpí stejnými nedostatky jako celý zákon o zbraních. Z věcného hlediska je třeba zdůraznit, že municí se zde myslí pouze vojenská munice, která obsahuje výbušniny a jiné aktivní složky. Jde tedy o granáty, bomby, miny, dělostřeleckou munici a tak dále. Návrh nového zákona o munici tak vyděluje tuto oblast do samostatného zákona a tím výrazně zpřehledňuje jak samotnou úpravu munice, tak i právní úpravu zbraní. (Hluk a neklid v sále.)

Problematika munice se týká zcela zásadně užšího okruhu subjektů. Aktuálně je v České republice aktivních pouze několik desítek vysoce profesionálních firem, které se municí zabývají a které jsou schopny jí bezpečně zpracovávat a skladovat. U munice je také již dnes vyloučeno, aby s ní nakládali běžní obyvatelé. Naopak v případě zbraní a střeliva zde máme víc než 300 000 individuálních držitelů. Návrh zákona o munici, stejně jako návrh zákona o zbraních a střelivu, zjednodušuje a modernizuje právní úpravu jak po právní, tak i technické stránce. (Odmlka.)

Návrh odstraňuje neúčelnou administrativu, snižuje administrativní zátěž držitelů munice i státních orgánů. Ruší se papírové doklady. Důrazně se preferuje elektronická komunikace, a to prioritně prostřednictvím portálu centrálního registru zbraní. Pro tuto chvíli vám děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…