Ministryně Černochová: Modernizace a zpřehlednění zákona o munici

26.01.2024 16:03

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovně 26. ledna 2024 k vládnímu návrhu zákona o munici.

Ministryně Černochová: Modernizace a zpřehlednění zákona o munici
Foto: archiv PL
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Děkuji. Ještě jednou bych chtěla moc a moc poděkovat všem kolegům, poslancům a poslankyním, za to, že vyšli vstříc předřazení tohoto bodu. Jak víte, tak myslím, že v tomto ohledu tady mezi námi panuje shoda, chceme, aby tyto normy byly schváleny co možná nejdřív tak, abychom mohli dál pokračovat v té debatě o novelizaci jiných předpisů, které se dotýkají legislativy, která se týká munice, zbraní, střeliva.

Ale tohle vlastně norma, která již byla připravená před několika lety a je tedy trošičku naší chybou, že se jí zabýváme až nyní.

Takže Poslanecká sněmovna se má dnes znovu zabývat návrhy zákona o munici a zákona o zbraních a střelivu. K zákonu o munici je třeba říci, že je úzce propojen s návrhem zákona o zbraních, který je v pořadí následující sněmovní tisk. Návrh zákona o munici nemůže platit bez nového zákona o zbraních a naopak. Tento návrh proto musí následovat osud zákona o zbraních a střelivu.

Návrh zákona o munici spolu s návrhem zákona o zbraních zásadně modernizuje a zpřehledňuje právní úpravu v této oblasti. Stávající právní úprava munice je sama o sobě relativně nová. Byla přijata v roce 2017 jako reakce na výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Protože je ale aktuální právní regulace munice zařazena v zákoně o zbraních, nutně trpí stejnými nedostatky jako celý zákon o zbraních. Z věcného hlediska je třeba zdůraznit, že municí se zde myslí pouze vojenská munice, která obsahuje výbušniny a jiné aktivní složky. Jde tedy o granáty, bomby, miny, dělostřeleckou munici a tak dále. Návrh nového zákona o munici tak vyděluje tuto oblast do samostatného zákona a tím výrazně zpřehledňuje jak samotnou úpravu munice, tak i právní úpravu zbraní. (Hluk a neklid v sále.)

Problematika munice se týká zcela zásadně užšího okruhu subjektů. Aktuálně je v České republice aktivních pouze několik desítek vysoce profesionálních firem, které se municí zabývají a které jsou schopny jí bezpečně zpracovávat a skladovat. U munice je také již dnes vyloučeno, aby s ní nakládali běžní obyvatelé. Naopak v případě zbraní a střeliva zde máme víc než 300 000 individuálních držitelů. Návrh zákona o munici, stejně jako návrh zákona o zbraních a střelivu, zjednodušuje a modernizuje právní úpravu jak po právní, tak i technické stránce. (Odmlka.)

Návrh odstraňuje neúčelnou administrativu, snižuje administrativní zátěž držitelů munice i státních orgánů. Ruší se papírové doklady. Důrazně se preferuje elektronická komunikace, a to prioritně prostřednictvím portálu centrálního registru zbraní. Pro tuto chvíli vám děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…