Ministryně Černochová: Spojené státy jsou naším nejdůležitějším spojencem

09.09.2022 22:31 | Tisková zpráva

Ministryně obrany Černochová přijala amerického ministra obrany Austina. Jednali o pomoci Ukrajině a bilaterální spolupráci.

Ministryně Černochová: Spojené státy jsou naším nejdůležitějším spojencem
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

„Spojené státy jsou naším nejdůležitějším spojencem. Na Spojených státech stojí nejenom obrana v rámci Severoatlantické aliance, ale i současná situace, kterou v Evropě musíme řešit. Masivní podpora, kterou Spojené státy poskytují Ukrajině, znovu dokazuje, že jsou nepostradatelným lídrem svobodného světa. Chtěla bych poděkovat panu ministru Austinovi, i všem občanům Spojených států za to, že jsou stále ochotni bránit tento svět a že jsou stále ochotni bránit Evropu. Česká republika je v tom maximálně připravená Spojené státy podporovat, proto posilujeme investice do obrany a urychlujeme výstavbu vojenských schopností včetně významných vyzbrojovacích projektů,“ uvádí Jana Černochová.

Ministr obrany Lloyd Austin na tiskové konferenci řekl: „Spojené státy zůstávají nezlomné v závazku bránit svobodu a suverenitu svých spojenců. Severoatlantická aliance nevyhledává konfrontaci s Ruskem a ani pro něj nepředstavuje hrozbu, ale jako obranná aliance bude jako vždy chránit každý centimetr území NATO. Nadále budeme stát po boku našich spojenců v NATO a nadále budeme stát proti ruskému útoku na demokracii, suverenitu a mezinárodní řád založený na pravidlech.“ Páteční jednání ministryně obrany Jany Černochové a ministra obrany Lloyda Austina se věnovalo také bilaterální spolupráci.

Česká republika v současné době dojednává se Spojenými státy Dohodu o obranné spolupráci (DCA). „Naším cílem je pozvednout obrannou spolupráci mezi Českou republikou a Spojenými státy na vyšší úroveň, než kdykoli předtím. Chceme ji naplnit nejen slovy, ale reálnými společnými projekty,“ řekla ministryně Černochová. Setkání navázalo na pracovní cestu ministryně Jany Černochové do USA v dubnu 2022, kdy se s americkým protějškem setkala v Pentagonu. Tématem tehdejšího jednání byla mimo jiné modernizace české armády. Ministryně Černochová se zúčastnila jednání amerického ministra obrany s premiérem Fialou na Úřadu vlády a též přijetí Lloyda Austina prezidentem republiky Milošem Zemanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…