Ministryně Dostálová: Nový školní rok ve znamení projektů IROP

07.09.2019 6:34

S novým školním rokem přichází Integrovaný regionální operační program (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, s velmi dobrou zprávou.

Ministryně Dostálová: Nový školní rok ve znamení projektů IROP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Dosud bylo rozděleno již 16,5 miliardy korun na projekty mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Celkem je na oblast vzdělávání IROP určeno téměř 20 miliard korun.

„Jsem velice ráda, že díky IROP se jak naši nejmenší předškoláci, tak už téměř dospělí studenti mohou těšit z nových nebo rekonstruovaných tříd a učeben. Nejúspěšnějším krajem, co do objemu financí, je v tomto směru Středočeský kraj, který má i jednu z nejhustších sítí vzdělávacích zařízení v celé republice,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Jedním z podpořených projektů je například novostavba Mateřské školy Úsměv v Benešově, která byla podpořena částkou 51 milionů korun a je jedním z největších projektů na podporu předškolního vzdělávání z IROP. Projekt zahrnoval kompletní demolici původní budovy a kompletní vybudování nové mateřské školy s pěti učebnami včetně sociálního a stravovacího zázemí. Původní kapacita školy se navýšila o 40 míst a celkově tak pojme 140 dětí.

Dalším příkladem úspěšné realizace projektu je Gymnázium v Soběslavi, kde se rekonstruovala zastaralá a nevyhovující učebna přírodních věd. Díky projektu, jehož podpora činila 2,1 miliony korun, se v učebně kompletně vyměnily všechny rozvodné sítě, položila se nová podlaha, učebna se vybavila novým školním a laboratorním nábytkem a učitelé získali novou katedru s počítačem a ovládacím pultem. Moderně vybavená učebna pak přispěje k větší atraktivitě přírodovědných předmětů.

Zajímavým projektem je také modernizace technického vybavení pro unikátní obory Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích na Královéhradecku. Díky podpoře z IROP ve výši 8,9 milionů korun došlo k dovybavení odborné dílny, laboratoří a počítačové učebny moderní technikou, která umožní kvalitnější výuku v souladu s moderními trendy. Studenti v unikátních oborech jako jsou Geotechnika, Kamenosochařství nebo Konzervátorství a restaurátorství mohou díky kvalitnějšímu vzdělání získat lepší uplatnění na trhu práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…