Ministryně Dostálová: Pokud by byli muži v české politice džentlmeni, tak bych očekávala bych, že se mi omluví

05.12.2019 19:35

Projev na 39. schůzi Poslanecké sněmovny 5. prosince 2019 – Konečné znění auditní zprávy Evropské komise o střetu zájmů

Ministryně Dostálová: Pokud by byli muži v české politice džentlmeni, tak bych očekávala bych, že se mi omluví
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Vážení kolegové, kolegyně, děkuji.

Velmi mě mrzí, že já musím využít faktické poznámky. Na druhou stranu rozumím tomu, že se vám vůbec nehodí do krámu, abych vystoupila a věci uvedla na pravou míru.

Takže dovolte mi aspoň v těch dvou minutách tedy říci, jak se věci mají. Auditní zpráva je apolitická záležitost. Není adresátem té zprávy ani jedno z ministerstev, ale příslušné řídící orgány. Auditní zprávu označila Komise jako důvěrné a vyplývá to z nařízení 1049/2011. Zároveň nařízení 1303 z roku 2013 hovoří o přesných postupech, které samozřejmě auditované subjekty s auditní zprávou mají. Těch bodů je sedm. Já vám rozešlu všem ten časový postup, stejně tak, jako jsem to okamžitě dala k dispozici novinářům, aby viděli - a teď musím pochválit média, které alespoň dneska už informují pravdivě, protože skutečně jde o závěrečnou zprávu, nikoliv finální zprávu. Česká republika je v bodě 2b ze sedmi. My se můžeme vyjádřit, zda vůbec s těmi závěry souhlasíme nebo nesouhlasíme. Teprve následně samozřejmě Evropská komise, pokud povede další jednání, budeme se možná, možná bavit o korekcích, pak teprve můžeme mít bilaterální jednání. To jednání, jak tady řekl pan poslanec Faltýnek, pan komisař Hahn je opravdu běh ještě na velmi dlouhou dobu.

Kdybyste mi dali prostor, tak bych velmi ráda odpověděla např. paní předsedkyni Pekarové, že samozřejmě, že požádáme oficiální Evropskou komisi o stanovisko, zda můžeme nebo nemůžeme zveřejnit, jako jsme to udělali u předběžné zprávy, všechny ty odpovědi máme. A pokud by byli muži v české politice džentlmeni, jako že asi nejsou, tak bych očekávala prostřednictvím pana předsedajícího, že pánové Fiala, Stanjura a Rakušan se mi omluví. Ale toho se asi nedočkám.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…