Ministryně Dostálová: Pro složky IZS bude v příštím programovém období uvolněno 9,4 miliardy

13.11.2021 19:38 | Tisková zpráva

Díky podpoře z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, si mohli dobrovolní hasiči z Lázní Bohdaneč na Pardubicku koupit za více než 6,5 milionu korun novou velkokapacitní hasičskou cisternu značky Tatra, model T815.

Ministryně Dostálová: Pro složky IZS bude v příštím programovém období uvolněno 9,4 miliardy
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Klára Dostálová (ANO)

Nové vybavení tak pomůže k ještě lepšímu zabezpečení ochrany životů a majetku obyvatel a pro záchranné práce při mimořádných událostech a krizových situacích.

„Město Lázně Bohdaneč spadá do území, které se potýká se zvýšenými riziky z mimořádných událostí způsobených změnou klimatu a haváriemi nebezpečných látek. Právě na tyto velmi potřebné oblasti pravidelně cílí i IROP. V příštím programovém období proto bude pro složky integrovaného záchranného systému uvolněna částka 9,4 miliardy korun,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Dobrovolní hasiči z Lázní Bohdaneč používali 42 let starou cisternovou hasičskou stříkačku, která už byla zcela nevyhovující. Takovéto technické vybavení omezovalo a snižovalo efektivitu zásahu a nevytvářelo dostatečnou a technicky vyspělou základnu pro další rozvoj jednotky samotné, i jako složky integrovaného záchranného systému (IZS). Nové moderní vybavení přispělo k vyšší připravenosti a efektivnosti jednotky dobrovolných hasičů. Cisternová stříkačka je využívána nejen k hašení, ale také k zajišťování požární vody k hašení, nouzovému zásobování užitkovou vodou nebo k pomoci objektům kritické infrastruktury s výpadky elektrické energie a chlazení vodou.

Podpora techniky pro IZS v IROP 2014-2020

IROP podpořil ve dvou výzvách zaměřených na obnovu a modernizaci techniky integrovaného záchranného systému celkem 329 projektů za více než 1,8 miliardy korun. Jednalo se hlavně o nákupy velkoobjemových hasících cisteren a dopravních automobilů sloužících jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí. Souhrnně již bylo pořízeno 631 setů nové techniky a věcných prostředků složek IZS.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí

Celkově IROP podpořil v oblasti IZS 557 projektů za 6,2 miliardy korun, a to včetně dodatečných finančních prostředků z REACT-EU v souvislosti s pandemií Covid-19. Kromě techniky a věcných prostředků šly finance na modernizaci a budování stanic, výjezdových základen a vzdělávacích středisek integrovaného záchranného systému.

Podpora IZS v IROP 2021-2027

Pro nové programové období 2021-2027 IROP počítá s podporou pro hasiče, policisty a záchranáře s částkou kolem 9,4 miliardy korun. Finanční prostředky budou určeny k posílení systému ochrany obyvatelstva, který bude adekvátně reagovat na existující i nově poznané hrozby a změny klimatu. Podpora bude určena např. na materiálně-technické vybavení složek IZS, výstavbu a modernizaci výcvikových a vzdělávacích středisek, modernizaci jednotného systému varování obyvatelstva, výstavbu a modernizaci strategicky významných systémů základních složek IZS.

Program IROP 2021-2027 nyní prochází připomínkovacím procesem s Evropskou komisí, konkrétní parametry podpory a harmonogram výzev budou známy na jaře 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.