Ministryně Dostálová: Trh veřejných zakázek stále roste

11.06.2019 6:28

Ministryně Klára Dostálová včera během jednání vlády informovala stavu veřejných zakázek v České republice v roce 2018. Ve srovnání s rokem 2017 došlo k nárůstu celkového trhu veřejných zakázek o téměř 82 miliard korun na celkových 624 miliard korun. Jedná se o nejvyšší objem financí od roku 2011, kdy byla vypracován první výroční zpráva o trhu veřejných zakázek.

Ministryně Dostálová: Trh veřejných zakázek stále roste
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

„Nárůst trhu s veřejnými zakázkami je způsoben zejména současnou dobrou makroekonomickou situací v zemi i zvýšenou investiční aktivitou. Tento trend můžeme očekávat v letošním i dalším roce, a to díky snaze o dočerpání evropských dotací a dokončování již zahájených významných stavebních investic. Součástí výroční zprávy je také shrnutí aktivit v legislativní oblasti a přípravě metodik, dále informace od orgánů, které mají kontrolní pravomoci v oblasti zadávání veřejných zakázek, tedy Nejvyššího kontrolního úřadu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Ministerstva financí,“ uvedla k výroční zprávě ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

K nárůstu došlo také u zakázek sledovaných v rámci Informačního systému o veřejných zakázkách (ISVZ), tedy u nadlimitních a podlimitních veřejných zakázek zadávaných v režimu zákona. Zde došlo meziročně k nárůstu finančního objemu veřejných zakázek z 334 na 500 miliard korun (bez DPH). Podíl hodnoty zakázek evidovaných v ISVZ na celkovém trhu veřejných zakázek dosáhl v roce 2018 rekordních 95 %. Dominantním druhem zadávacího řízení zůstalo stejně jako v minulých letech otevřené řízení s podílem 68 % na celkovém finančním objemu zakázek veřejných zadavatelů evidovaných v ISVZ. Pozitivně lze hodnotit, že podíl zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění se již druhým rokem držel pod 5 % celkového objemu zakázek veřejných zadavatelů. Naopak se opět mírně zhoršila situace v případě ukazatele průměrného počtu podaných nabídek, který u zakázek veřejných zadavatelů dosáhl v roce 2018 pouhých 1,69. Dodavatelé tak pravděpodobně za výhodné makroekonomické situace ztrácejí zájem ucházet se o veřejné zakázky a preferují spíše obchody v rámci soukromého sektoru.

Výroční zpráva o stavu veřejných zakázek je oficiální a komplexní dokument shrnující reálná fakta o veřejných zakázkách. Popisuje vývoj celkového trhu veřejných zakázek v roce 2018 a podává statistické informace o zakázkách evidovaných v Informačním systému o veřejných zakázkách prostřednictvím vybraného setu indikátorů (např. struktura zakázek dle limitu, druhu zadavatele, zadávacího řízení a průměrné počty nabídek atd.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.