Ministryně Hubáčková: Jednání s německým protějškem o českém předsednictví EU

09.06.2022 9:02 | Tisková zpráva

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU) se setkala se svou německou kolegyní, Spolková ministryně pro životní prostředí, ochranu přírody, jadernou bezpečnost a ochranu spotřebitele Stefi Lemke (strana Zelených).

Ministryně Hubáčková: Jednání s německým protějškem o českém předsednictví EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková(KDU-ČSL)

Ministryně jednaly především o spolupráci obou zemí během českého předsednictví v Radě EU, dále o aktuální problematice sucha, adaptačních opatření a řešení ochrany klimatu. Právě adaptace na změnu klimatu je tématem, kde se ministryně shodly na potřebě úzké spolupráce v budoucnu. Dotkly se také tématu ochrany Labe a mezivládní dohody o splavnosti Labe. Setkání se uskutečnilo v Dessau, rodném městě ministryně Lemke.

„Priority českého předsednictví vláda představí v polovině června, nicméně je jasné, že vzhledem k ruské agresi na Ukrajině mezi ně bude patřit řešení uprchlické krize, energetická bezpečnost a také strategická odolnost evropské ekonomiky,“ přibližuje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Z pohledu životního prostředí bude hlavní prioritou následujících měsíců jednání o legislativním balíčku "Fit for 55". S tím souvisí i obecně téma ochrany klimatu, kdy bude českým úkolem během předsednictví příprava a koordinace pozic EU během zasedání smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu, které proběhne v listopadu v Egyptě. Další velmi důležitou oblastí, které se bude české předsednictví věnovat jak na EU, tak i na globální úrovni, je ochrana a obnova biodiverzity. Německá strana také ocenila připravované aktivity v oblasti ochrany ovzduší a snižování tzv. světelného smogu.

Česká republika spolupracuje se Spolkovu republikou Německo dlouhodobě na ochraně hraničních vod, a to i v Mezinárodní komisi pro ochranu Labe. Celková délka státních hranic České republiky se sousedními státy je 2 290 km, z toho je 738 km označováno za tzv. mokrou hranici což je oblast, která je tvořená z více než 30 procent vodními toky a vodními plochami. Právě s ohledem na délku hraničních vod je přirozené, že ČR věnuje značnou pozornost této spolupráci.

Německá ministryně životního prostředí Lemke se také během rozhovorů zajímala o aktuální stav projednávání Mezinárodní dohody o splavnosti Labe, jejíž návrh předkládá Ministerstvo dopravy. Ratifikaci této dohody aktuálně projednává Poslanecká sněmovna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…