Ministryně Hubáčková: K zajištění bezpečnosti potravin a krmiv se zavádějí standardní datové formáty

06.04.2022 11:15

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 6. dubna 2022 k zákonu o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty

Ministryně Hubáčková: K zajištění bezpečnosti potravin a krmiv se zavádějí standardní datové formáty
Foto: archiv Anny Hubáčkové
Popisek: Anna Hubáčková (KDU-ČSL)

Dobrý den, vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci,

vláda předkládá návrh novely zákona o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty, ve znění pozdějších předpisů.

Návrh byl připraven z důvodu zajištění transpozice směrnice Evropského parlamentu o záměrném uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí, která byla provedena v rámci rozsáhlejší novelizace vybraných předpisů EU v oblasti potravinového práva v červnu roku 2019 nařízením Evropského parlamentu a Rady 2019/13/81 o transparentnosti a udržitelnosti hodnocení rizika ze strany EU v potravinovém řetězci. Prováděná implementace již měla být uskutečněna v termínu 27. března 2021.

Cílem novely uvedeného novelizačního nařízení je zvyšování transparentnosti hodnocení rizika, které se provádí v rámci zajišťování bezpečnosti potravin a krmiv. Za tímto účelem se zavádějí tak zvané standardní datové formáty, které mají přispět k efektivnímu zpracování žádostí posuzovaných Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Forma standardních datových formátů byla v této souvislosti zavedena také do směrnice o záměrném uvolňování GMO do životního prostředí, aby příslušné dokumenty zpracované pro účely posuzování GMO používaných jako potraviny a krmiva, případně jako suroviny či přípravky pro jejich výrobu, byly předkládány ve sjednocené podobě.

Další oblastí, která byla ve směrnici o záměrném uvolňování GMO do životního prostředí změněna, je právní úprava, ochrana informací, které je subjekt nakládající s GMO povinen v rámci příslušných povolovacích procesů předkládat a jejichž zveřejnění by je mohlo poškodit v rámci konkurenčních vztahů.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Novelou se reaguje na uvedené znění směrnice. Doplňuje se možnost podání příslušných žádostí ve formě standardních datových formátů a terminologicky i materiálně se upravují ustanovení vztahující se k ochraně vybraných údajů obsažených v příslušných žádostech o povolení k nakládání s geneticky modifikovanými organismy a to z hlediska jejich vymezení, souvisejících procedurálních otázek i vlastního ochranného režimu.

Od provedení meziresortního připomínkového řízení bylo upuštěno, jelikož tento předkládaný materiál je totožný s materiálem, který byl schválen již v roce 2020. Uváděný návrh novely v totožném znění prošel řádným meziresortním připomínkovým řízením v témže roce, které skončilo bez jakéhokoli rozporu.

Návrh novely byl 26. ledna 2022 projednán Poslaneckou sněmovnou v prvním čtení, byl přikázán výboru pro životní prostředí. Ten návrh dne 23. 2. 2022 projednal a vydal usnesení, kterým Poslanecké sněmovně doporučil, aby návrh schválila v navrženém znění.

23. března 2022 byl návrh projednán Poslaneckou sněmovnou ve druhém čtení. Výbor pro životní prostředí jako garanční výbor projednal návrh zákona znovu dne 30. března 2022, přičemž konstatoval, že k návrhu nebyly předloženy žádné pozměňovací návrhy a setrval na svém doporučení přijmout zákon v navrženém znění.

Konstatuji, že k návrhu nebyl vznesen žádný pozměňovací návrh.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…