Ministryně Hubáčková: Žádná pokuta není dostatečně výchovná

10.08.2022 16:11

Projev na 28. schůzi Senátu 10. srpna 2022 k návrhu zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí

Ministryně Hubáčková: Žádná pokuta není dostatečně výchovná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková(KDU-ČSL)

Vyjádřím se velmi krátce.

Byly tu vzneseny některé dotazy, na které cítím povinnost odpovědět. Jedním z prvních je, co zdravotnictví a plasty ve zdravotnictví. Prosím, to má úplně jiný režim, tady tohoto se to netýká. Samozřejmě plasty použité ve zdravotnictví jsou nebezpečným odpadem a likvidují se dle jiných předpisů. Další, co rybářství, mořský život? To zákon řeší. Řeší to zákon právě v úvodních ustanoveních předcházejících, která jsme tu schválili. Ten pod senátním tiskem 285, kde v úvodních ustanoveních říká, čeho všeho se to týká. A je to tedy i všeho, co se dotýká rybolovu a námořního rybolovu.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Zaznělo tu několik poznámek k zákazům a k tomu, jak předcházet, než vydat zákaz. I já patřím k lidem, kteří neradi vydávají zákazy a neradi dávají pokuty. A pokud, tak by měly být pokud možno ze začátku výchovné, ne vždy to jde. Často se to týká, a hlavně teď po požáru v Českém Švýcarsku, zda jsou pokuty dostatečně vysoké. Žádná pokuta, a to má pan primátor Teplic zcela pravdu, není dostatečně výchovná. Pro někoho, kdo je slušný a pokutu dostane, smíří se s dvěma stovkami a chová se slušně. Pro ty, co jsou výdělečně mimořádně úspěšní, tomu jakákoli vysoká pokuta kolikrát nevadí.

Takže je nutné i zákazy přijímat, regulovat, ale současně oba zákony podporují a vyžadují osvětovou činnost. Osvětovou činnost vedeme v tomto oboru třídění velmi dlouho. Tady oblast odpadů také je velmi dobrou příležitostí pro další podnikání, pokud budeme umět ještě víc třídit a nabízet to k dalšímu zpracování. Tady vidím dokonce i mnoho příležitostí do budoucna.

Ještě se vyjádřím k víčkům. Víčka, také mě udivilo, proč se tím vůbec ten zákon zabývá, ale to mě udivilo před rokem dvěma, možná ještě dřív. A ČR je národ velmi chytrý a velmi v tomto úspěšný a vymysleli sběr s využitím, že peníze za to získané získají děti handicapované nebo handicapovaní občané, to platí u nás. Bohužel ne v ostatním světě. A jenom když jste na dovolené, vidíte pláže posypané víčky. Tam to prostě neplatí, tam se takovéto trendy neprojevují a platí toto, jak jsme říkali, transpozice pro celou EU. Takže to není jen pro ČR. Tak bych vás poprosila, abyste tomuto zákonu byli příznivě naklonění a schválili ho.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…