Ministryně Jourová: Registr smluv podporuji

17.06.2014 17:05

V článku „Registr smluv se odkládá. A tím i kontrola, jak hospodaří stát, kraje či města“, který včera publikoval zpravodajský server iHned.cz, se objevily některé mé citace vytržené z kontextu, které vytvářejí dojem, že jsem pro odklad zákona o registru smluv a současně se přikláním k názoru, že by z něj měla být vyjmuta sankce neplatnosti smlouvy při jejím nezveřejnění.

Ministryně Jourová: Registr smluv podporuji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

Proti této interpretaci svých slov se musím důrazně ohradit. Zákon o registru smluv podporuji včetně sankce neplatnosti smlouvy v případě jejího nezveřejnění.

Stojím si ale i za tím, že se jedná o hodně „tvrdý bič“, a proto je třeba dbát o to, aby zákon byl kvalitní, nepřipouštěl různé výklady a zbytečně nevnášel nejistotu do smluvních vztahů, které jsou uzavírány v dobré víře. Jedná se o právní problémy, které jsou podle mě řešitelné v relativně krátké době.

I proto jsem přivítala iniciativu pana poslance Farského, který prostřednictvím pana premiéra oslovil vládu s výzvou, aby zpracovala k návrhu zákona komplexní pozměňovací návrh, který by odstraňoval největší nedostatky předkládaného zákona, a eliminoval tak možná rizika spojená s jeho přijetím v současné podobě.

V Otázkách Václava Moravce jsem tuto neděli jasně uvedla, že zákon o povinném zveřejňování smluv hodlá koalice ve sněmovně prosadit během tohoto léta.

Osobně neznám žádný důvod, proč by nemělo být možné jej projednat tak, aby mohl platit od příštího roku.

Věra Jourová
ministryně pro místní rozvoj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.