Ministryně Langšádlová: Novela navyšuje stipendia pro doktorandy na 1,2násobek minimální mzdy

28.03.2024 21:03 | Tisková zpráva

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, výzkum a inovace (MVVI) Helenou Langšádlovou.

Ministryně Langšádlová: Novela navyšuje stipendia pro doktorandy na 1,2násobek minimální mzdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, výzkum a inovace

Novela, která představuje důležitý krok směrem ke zlepšení kvality vysokoškolského vzdělávání v České republice a k posílení mezinárodní prestiže českých vysokých škol, má výrazně pozitivní dopad na podmínky doktorského studia v České republice.

Jednou z klíčových změn, kterou novela přináší, je zlepšení podmínek doktorských studentů a větší důraz na sladění jejich pracovního, studijního a osobního života. Novela počítá s garancí minimálních příjmů pro prezenční doktorské studenty ve výši 1,2krát minimální mzdy. „Cílem je vytvořit takové podmínky, které studentům a studentkám doktorského studia umožní plně se soustředit na studium a vše, co s ním úzce souvisí, aby mohli svá studia včas a řádně dokončit,“ uvedl ministr školství Mikuláš Bek.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41438 lidí

Se zavedením minimálních příjmů pro prezenční doktorské studenty souvisí i jasnější a přísnější kritéria pro výběr budoucích doktorandů. Celkové počty doktorandů se tak sníží, což umožní větší péči a podporu pro ty, kteří studují.

„Lidé ve vědě jsou pro mě dlouhodobou prioritou, proto jsem usilovala o navýšení stipendií již pro doktorandy. Výsledek, tedy 1,2násobek minimální mzdy, je téměř zdvojnásobení stávající částky, což je dobrým startem. Jsem velice ráda, že novela přináší i úpravu podoby disertačních prací tak, aby mohly být ještě častěji zaměřeny na takzvané „profesní doktoráty". Právě taková podoba disertačních prací je v souladu s mým návrhem reformy transferu, která cílí na posílení spolupráce mezi vysokými školami a firmami a zvýšením přínosu vědeckých poznatků do praxe,“ uvedla ministryně pro vědu, výzkum a inovace. Helena Langšádlová.

Jednou z dalších změn je také podpora internacionalizace vysokoškolského vzdělávání, která se projeví například v motivaci pro zahraniční studenty studovat v České republice. Vysoké školy nově nemají povinnost stanovit poplatky za studium v cizím jazyce v doktorských studijních programech, což má podpořit zájem zahraničních studentů. Další opatření mají přispět k digitalizaci procesů a snížení byrokratické zátěže vysokých škol.

Další aspekt novely se týká přísnějších sankcí pro neoprávněné užívání titulu absolventa vysoké školy, kde se výše pokuty zvyšuje desetkrát, aby mohla plnit svou sankční funkci efektivněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL