Ministryně Maláčová: Budeme prosazovat pomoc i dohodářům

05.04.2020 22:30

Komentář na facebookovém profilu k opatřením státu na pomoc postiženým koronavirem

Ministryně Maláčová: Budeme prosazovat pomoc i dohodářům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Dnem D pro nás bude zítřek, přesněji dvanáctá hodina, kdy spustíme program Antivirus. Jsem pyšná, že jsme dokázali tak rychle zorganizovat a prosadit kurzarbeit, tedy příspěvek státu na mzdy zaměstnanců. Můžeme tak zachránit stovky tisíc pracovních míst ve zhruba 280 000 firmách a zajistit výplaty pro více než 3 miliony zaměstnanců. Pro začátek se týká 80procentního příspěvku na mzdy v oborech, které se z rozhodnutí vlády zastavily, a 60procentního příspěvku tam, kde se nepracuje, protože scházejí zaměstnanci, nefungují subdodavatelé, nebo není odbyt.

O dalším možném rozšíření budeme ve vládě diskutovat. Já chci, aby se pomoc týkala zaměstnanců, kteří chodí do práce a berou na sebe riziko nákazy - například prodavaček, pracovníků v sociálních službách, zdravotníků nebo řidičů. Ministerstvo průmyslu a obchodu má ale zatím jinou představu: chce se zaměřit na firmy, které pokračují ve své činnosti, ale vlivem současné situace u nich poklesly výnosy nebo produkce. Uvidíme, jak to dopadne, každopádně já bych si přála, aby lidé v první linii měli bonus za to, že fungují a drží zemi v běhu.

Anketa

Kdo podle Vás pohořel v boji s koronavirem?

hlasovalo: 19941 lidí

Co je u programu Antivirus podstatné: zaměstnanci samotní nic vyřizovat nebudou, vše je na bedrech zaměstnavatelů. A není nutné spěchat, je lepší při zpracování podkladů dvakrát měřit, než se jednou řízne. Zároveň doporučujeme elektronické zaslání požadavků, už proto, aby se na peníze nemuselo dlouho čekat. A také kvůli zátěži pracovníků na Úřadech práce, kteří budou posíleni i dalšími zaměstnanci resortu. Přiznám se, že mne děsí představa, že by koronavirus přepadl větší počet zaměstnanců úřadů a institucí, které pod nás spadají. A pokud jste zaměstnanec a zaměstnavatel vás tlačí k ukončení pracovního poměru dohodou - nic zbrkle nepodepisujte! Naopak každý pokus o porušení zákoníku práce nahlašte.

Na zítřejší vládě se vrátíme k pomoci OSVČ. Jsem ráda, že premiér Babiš i ministryně Schillerová avizovali úpravu původního návrhu a budou k živnostníkům vstřícnější. Sociální demokracie podpoří takový návrh, který umožní vyplacení podpory všem samostatně výdělečně činným osobám, jež nejsou současně zaměstnány či nemají další výrazný vedlejší příjem. A budeme prosazovat pomoc i dohodářům. Nad rámec toho funguje pro všechny lidi jako finanční záchrana dávka Mimořádné okamžité pomoci.

Jsem ráda, že při Ústředním krizovém štábu řízeném Honzou Hamáčkem vznikl dvanáctičlenný ekonomický tým vedený profesorem Švejnarem, který nám pomůže probrat alternativy. Jak jste si asi všimli, sama se přimlouvám i za možnost přerušení nedělního prodeje, aby mohly vydechnout prodavačky. A též doufám, že poslanci schválí prodloužení stavu nouze, na němž se shodli i zástupci opozičních stran v Ústředním krizovém štábu.

Chci se ještě vrátit k situaci v domovech pro seniory a dalších sociálních ústavech. Nezpomněli jsme na ně. Ochranný materiál už chodí krajům pravidelně a ty mají za povinnost je dále distribuovat. Stejně tak musí vyčlenit lůžka pro izolaci infikovaných klientů (60 na 100 tisíc obyvatel). Teď musíme vyřešit akutní problémy: pokud se prokáže, že poslední oběti z řad seniorů měly jen lehké příznaky onemocnění, musíme se k tomu postavit čelem a začít všechny nakažené převážet z ústavů do nemocnic. Nemůžeme dále riskovat, že lidé budou umírat jen proto, že se jim nedostane specializované lékařské péče. Dále bychom měli klienty i pečovatele začít plošně testovat. Jsou to kriticky ohrožené skupiny a na žebříčku péče musejí být na nejvyšších příčkách. A v té souvislosti se připravujeme na variantu, že kvůli nemoci začne odpadat personál a na pomoc bychom museli povolat studenty, armádu nebo kvalifikované dobrovolníky.

A ještě jedno: noste, prosím, dál roušky. Neberte si příklad ze mne, mého manžela a kolegy Hamáčka. Při videokonferenci jsme to podcenili a po zásluze byli postavení na pranýř. Protože souhlasíme se sankcemi za nenošení roušek, přispěli jsme každý deseti tisíci na pomoc seniorům; já jsem je poslala Životu 90.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…