Ministryně Maláčová: Dostávají se ke mně znepokokující zprávy o záměru Zlínského kraje zbavit se příspěvkových organizací

10.08.2019 9:29

Dopis hejtmanovi Zlínského kraje ve věci převodu sociálních služeb na jiné zřizovatele

Ministryně Maláčová: Dostávají se ke mně znepokokující zprávy o záměru Zlínského kraje zbavit se příspěvkových organizací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Vážený pane hejtmane,

z médií se ke mně dostávají znepokokující zprávy o záměru Zlínského kraje zbavit sesvých příspěvkových organizací a všechny služby, které jsou jimi poskytovány, převést na obce či jiné poskytovatele sociálních služeb. Zejména se hovoří o domovech pro seniory, k čemuž se již negativně vyjadřují starostové obcí, aktéři z řad poskytovatelů, a dokonce i někteří politici. Celá záležitost pak budí dojem změny s katastrofickými dopady na sociální služby ve Zlínském kraji.

Zároveň je v Usnesení Rady č. 0515/R17/19 uvedeno, že má dojít k optimalizaci příspěvkové organizace Sociální služby Uherské Hradiště, přičemž tři transformující se zařízení již nemají přijímat klienty v návaznosti na aktualizaci transformačních plánů.

V podobě, v jaké je záměr medializován, však budí dojem, že najednou dojde kpřevodu všech krajských pobytových zařízení na obce, a vyvolává obavy, že se zkomplikuje financování sociálních služeb, kdy obce nebudou mít dostatek finančních prostředků ani na udržení provozu, natož pak na rozvoj a zkvalitňování služeb, a to zejména malé obce. Pravděpodobně tady došlo k částečné dezinterpretaci, zmatečným informacím a nedostatečné komunikaci kraje směrem k veřejnosti.

V daných souvislostech bych se však ráda zeptala, jaký plán na budoucí financování těchto převáděných služeb Zlínský kraj připravil. Vzhledem k potřebě uvést věci na pravou míru bych Vás chtěla požádat, abyste mě detailněji seznámil se záměry Zlínského kraje ohledně sociálních služeb, s postupem v souvislosti s Usnesením Rady č. 0515/R17/19 včetně toho, jak bude kraj postupovat, jestliže obec nebo jiný poskytovatel odmítne převáděné služby převzít. Také Vás musím upozornit na možné riziko privatizace těchto služeb.

Je samozřejmě plně v kompetenci každého kraje rozhodnout, prostřednictvím jakých právních forem poskytovatelů zajistí na svém území dostupnost sociálních služeb. Uznávám také, že je potřeba docílit, aby se obce více spolupodílely na financování sociálních služeb. Snaha umožnit lidem pobyt v jejich přirozeném prostředí co nejdéle prostřednictvím terénních a ambulantních služeb je nepochybně našim společným cílem.

S pozdravem

Dipl.-Pol. Jana Maláčová, MSc.
ministryně práce a sociálních věcí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace