Ministryně Maláčová: Izolačka nám pomáhá dostat pandemii pod kontrolu

21.04.2021 16:57

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2021 k mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě

Ministryně Maláčová: Izolačka nám pomáhá dostat pandemii pod kontrolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci.

Takzvanou izolačku dobře znáte. Jen pro vaši informaci. Je to levný nástroj pro kontrolu pandemie, protože v tuto chvíli stále vykazujeme nízkou úspěšnost trasování. Důležitost dodržování izolace poroste a to právě s přechodem od plošných opatření k těm cíleným. Tuto situaci právě zažíváme. Izolačka je příkladem efektivní implementace opatření, zaměstnanci nemusí podávat žádost o podporu, pouze informují zaměstnavatele o nahlášené karanténě a izolaci. Zároveň zaměstnavatel neprochází složitým administrativním procesem, příspěvek si odečte z odvodů.

Za nízkého počtu nahlašovaných kontaktů nelze usuzovat jakýkoliv závěr. Ale můžeme říci, když srovnáme počet nakažených například za leden, tam jsme měli zhruba 255 tisíc nakažených a 144 tisíc izolací a karantén. Ten poměr byl 56 %. V únoru jsme měli zhruba 253 tisíc nakažených a počet izolací 141 tisíc. Je to opět poměr 56 %. Kdežto za měsíc březen, kdy začala fungovat izolačka, byl při počtu 299 tisíc nakažených počet izolací a karantén 184. Což je poměr 62 %. Kdybychom měli jít na ten poměr 56 %, tak lze usuzovat, že izolačka zafungovala a způsobila to, že o 10 % více, to je těch 167 tisíc očekávaných a zároveň 184 reálně uskutečněných izolací a karantén. To znamená, že izolačka zafungovala.

Dosavadní náklady - a je potřeba říci, že máme čísla ze 16. dubna, tak bylo k 16. dubnu podáno 61 % přehledů od zaměstnavatelů za březen. Asi víte, že ta podání se podávají do 20. dne následujícího měsíce. To znamená, že dosavadní náklady za izolačku za měsíc březen byly 465 milionů korun. Průměrný příspěvek na jednoho zaměstnance se pohyboval ve výši 3 188 korun a maximální výše příspěvku je 5 180 korun.

Pokud bude tento návrh zákona schválen a izolačka prodloužena o další dva měsíce, tak při očekávaných projekcích dalšího vývoje pandemie očekáváme celkové náklady na ty další dva měsíce 300 milionů korun. 200 milionů za květen a 100 milionů za červen. Takže se asi shodneme, že opět je potvrzen ten závěr, že to je relativně levný nástroj, dobře zacílený, který nám pomáhá dostat pandemii pod kontrolu. Toliko k tomuto již známému návrhu zákona. Za mě vše. Velmi děkuji a prosím vás o jeho podporu.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…