Ministryně Maláčová: Jesle nesmí být luxus jen pro bohaté

16.03.2021 21:21

Komentář na facebookovém profilu k jednání Komise pro postavení žen OSN

Ministryně Maláčová: Jesle nesmí být luxus jen pro bohaté
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministryně Jana Maláčová na tiskové konferenci

Pandemie zasadila tvrdou ránu oborům, ve kterých pracují nejčastěji ženy – cestovní ruch, služby, kultura apod. Nemluvě o maminkách na rodičovské nebo samoživitelkách, které se snaží si přivydělat. Kromě osekaných zaměstnaneckých výhod jsou mezi prvními na řadě při propouštění!

Ale jak z toho ven? Kromě zvládnutí pandemie je řešením podpora dostupné předškolní péče, aby ženy měly větší šanci vrátit se do práce, i když pečují o malé děti. Musíme mít větší nabídku částečných úvazků, dostatek míst v jeslích i školkách. A hlavně, jesle nesmí být luxus jen pro bohaté! Proto jsem chtěla sdílená pracovní místa a teď usiluju o jesle, za které se nebude platit 10 tisíc.

A co už nemá mít v moderní společnosti místo, je dělení práce na „typicky mužskou“ a „typicky ženskou“, a s tím související rozdíly ve finančním ohodnocení.

Tohle všechno a další dopady pandemie na rovnost žen a mužů se dnes řešilo na jednání Komise pro postavení žen OSN. Akce byla, jak jinak, on-line.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…