Ministryně Maláčová: Na celosvětovou pandemii mě nikdo nepřipravoval

01.02.2021 15:45

Komentář na facebookovém profilu k aktuální situaci

Ministryně Maláčová: Na celosvětovou pandemii mě nikdo nepřipravoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

O víkendu konečně trochu vysvitlo sluníčko. Já jsem to využila k pořádné procházce, abych načerpala energii.

Upřímně, když jsem nastupovala jako ministryně, na celosvětovou pandemii mě nikdo nepřipravoval… A nepřipravoval mě ani na to, že bojem s pandemií strávím polovinu času ve vládě. Teď už totiž všichni víme, že nad virem nejde vyhrát lusknutím prstu. Znamená to ujít dlouhou cestu a jít dlouho. Udělat dva kroky dopředu a jeden vzad... abychom potom poskočili o tři vpřed.A vím, je to náročné a frustrující, ale zvládneme to. Jen musíme vydržet!

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

Entuziasmu ovšem moc nepřidá nesmyslná debata o vlecích. Ano, je potřeba dát vlekařům dost peněz, aby přežili a mohli otevřít příští zimu. Stejně tak ale musíme podpořit všechny potřebné, tedy od podnikatelů po samoživitelky! Důležité je skoncovat s polovičatými lockdowny. Pokud kontakty opravdu každý za sebe razantně omezíme, můžeme nemoc zkrotit mnohem rychleji. Potom rozvolňujme dle toho, na co má uzavření nejdlouhodobější ničivé následky, a co se penězi odstranit nedá. Od škol, kde by se mělo začít brzy plošně testovat, až po rodiny. Děti jsou totiž to nejdůležitější a už rok žijí v podstatě bez školy i sociálních kontaktů, znají hlavně monitory... Proto je po tom všem musíme vrátit do normálu nejdříve!

Chápu také, že neustálé zákazy jsou něco, z čeho se jednomu začne točit hlava. Myslím proto, že v téhle vlně “nesmíš” a “musíš” je nutné také motivovat. A ne trestat zodpovědnost 60% nemocenskou! Vím totiž, že obava z nedostatku peněz často přehluší tu o zdraví. A tak to nemůžeme nechat. S kolegy ze sociální demokracie jsme proto přišli s kompenzačním bonusem pro lidi v karanténě a izolaci.

Pracovně jsme jej nazvali “Izolačka”, protože bychom díky němu po dobu deseti dní karantény kompenzovali výpadky příjmů lidem v nařízené karanténě i lidem s covidem. O Izolačce se budeme bavit znovu zítra na tripartitě. Je jasné, že zodpovědné hlášení kontaktů a trasování jsou vedle očkování tou nejspolehlivější cestou, jak se z tohoto zamotaného bezčasí jménem "lockdown” dostat. Navíc je Izolačka mnohonásobně levnější než nekonečné uzávěry ekonomiky! Pokud nám tedy v tom všem mohu takto pomoci, udělám to.

Přeji nám, ať slunce mezi mraky vysvitne postupně čím dál častěji. Musíme vydržet. Opatrujte se!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice