Ministryně Maláčová: Nová „izolačka“ – pro lidi v karanténě na 14 dní 100% náhrada příjmu

02.03.2021 5:34

Vláda včera schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na zvýšení náhrady příjmu zaměstnanců v karanténě či izolaci na 100 procent denního vyměřovacího základu. Ta má být nově vyplácena za období od 1. března 2021.

Ministryně Maláčová: Nová „izolačka“ – pro  lidi v karanténě na 14 dní 100% náhrada příjmu
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministryně Jana Maláčová na tiskové konferenci

Nově by měl být příspěvek vyplacen za všechny jinak pracovní dny, které zaměstnanec stráví v karanténě nebo izolaci.Ty byly prodlouženy z10 na 14 dní.

„Pandemie tvrdě dopadá nejen na zdraví a životy, ale i na rozpočty domácností. Milióny lidí svírá strach o živobytí. Karanténa dnes znamená propad významné části příjmů a pro spoustu lidí je takřka neřešitelným problémem. Proto nutně a co nejdříve potřebujeme motivovat k péči o zdraví své i svých blízkých všechny, kteří se dostali do styku s koronavirem. A takovou motivaci představuje navýšení náhrady příjmu v karanténě,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová důvody k předložení návrhu a dodala: „Vn ovém návrhu reagujeme na zásadní změnu, a tou je prodloužení karantény a izolace z 10 na 14 dní. Proto chceme, aby byla náhrada vyplacena za celou tuto dobu. A co je neméně důležité, přikročili jsme i k jejímu navýšení na 100 procent.“

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí

V případě karantény nebo izolace z důvodu infekčního onemocnění bude zaměstnavatel vyplácet zaměstnanci náhradu mzdy, platu nebo odměny z dohod ve výši 100 % průměrného redukovaného výdělku. Zaměstnanec tedy dostane 90 % hrubé mzdy, což znamená, že každý s příjmem do 45 000 Kč dostane minimálně svou čistou mzdu.

Na náhradu mzdy budou mít nárok i tzv. dohodáři, pokud jsou účastni nemocenského pojištění (při příjmu nad 3500 Kč z dohody o pracovní činnosti, resp. nad 10 000 Kču dohody o provedení práce).

Navýšení náhrad nebude pro zaměstnavatele znamenat nadbytečnou finanční ani administrativní zátěž. Zaměstnavatelé si budou moci celou vyplacenou náhradu příjmu odečíst z povinného pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Návrh počítá s účinností od 1. března do konce dubna tohoto roku.

Návrh nyní zamíří k rychlému projednání v Poslanecké sněmovně a Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.