Ministryně Maláčová: Pokud chceme od lidí solidaritu, musíme jim dodat pocit jistoty

29.09.2020 9:14

Komentář na facebookovém profilu k sociálním jistotám a atmosféře ve společnosti, ovlivněné koronavirem

Ministryně Maláčová: Pokud chceme od lidí solidaritu, musíme jim dodat pocit jistoty
Foto: Archiv PL
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Doufám, že jste měli poklidný prodloužený víkend. Já jsem ho strávila zčásti prací, ale hlavně s rodinou na čerstvém vzduchu. S Gustíkem jsme nasbírali kaštany a žaludy a pokusíme se je naklíčit...

Teď jsem sice cestování omezila, ale jinak hodně jezdím mezi lidi. Navštěvuji seniory, mluvím s dělníky a dělnicemi, se zaměstnanci v sociálních službách i ve zdravotnictví. Díky tomu slyším z první ruky, co lidé chtějí. Že příspěvek seniorům je na místě, protože penze jsou nízké. Že pracující lidé vnímají jako velkou nespravedlnost, když nedosáhnou na přídavky na dítě a porodné. Že lidé potřebují jistotu v práci.

Anketa

Má vláda na žádost Prymuly vyhlásit nouzový stav?

61%
39%
hlasovalo: 12338 lidí

Nedivím se, že tihle lidé chtějí místo změn jistotu a stabilitu. Změna pro ně dnes často znamená, že přijdou o práci, a když už horko těžko najdou novou, tak možná méně placenou a třeba dál od bydliště. Když pracujete na směny v provozu, nejde vám o kariérní výzvy, ale o uživení rodiny. A když pracujete, abyste se uživili, těžko po vás někdo může chtít velkorysost nebo solidaritu s těmi, kteří se nesnaží alespoň tak jako vy!?

Takže pokud chceme od lidí solidaritu, musíme jim nejprve dodat pocit jistoty v životě, který je i kvůli koronaviru docela nečitelný. To je úkol pro nás politiky. Proto jsem připravila Antivirus, abychom milion pracovních míst udrželi. Proto jsme teď schválili Kurzarbeit. A proto naše úřady práce nově pomáhají lidem hledat pracovní místa ještě ve výpovědní lhůtě.

Vědět, co lidé chtějí, jak přemýšlejí, co je trápí, je základ pro to, abyste je mohli v politice zastupovat. Aby vám věřili, že se za ně doopravdy perete. Hodně o tom říká rakouský spisovatel (s českými kořeny) Robert Misik v eseji Falešní přátelé obyčejných lidí. Ta teď vychází v českém překladu a můžete si ji bezplatně stáhnout ZDE.

Zvlášť by si tuhle esej měl přečíst každý český pravičák, který nad normálními lidmi a jejich zájmy ohrnuje nos. Jsem moc ráda, že jsem s panem Misikem mohla debatovat minulé úterý alespoň on-line.

Přeji vám hezký zkrácený týden, v pátek a v sobotu budou volby. Běžte prosím volit, ať za vás nerozhodují jiní!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace