Ministryně Maláčová: Pokud chceme od lidí solidaritu, musíme jim dodat pocit jistoty

29.09.2020 9:14

Komentář na facebookovém profilu k sociálním jistotám a atmosféře ve společnosti, ovlivněné koronavirem

Ministryně Maláčová: Pokud chceme od lidí solidaritu, musíme jim dodat pocit jistoty
Foto: Archiv PL
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Doufám, že jste měli poklidný prodloužený víkend. Já jsem ho strávila zčásti prací, ale hlavně s rodinou na čerstvém vzduchu. S Gustíkem jsme nasbírali kaštany a žaludy a pokusíme se je naklíčit...

Teď jsem sice cestování omezila, ale jinak hodně jezdím mezi lidi. Navštěvuji seniory, mluvím s dělníky a dělnicemi, se zaměstnanci v sociálních službách i ve zdravotnictví. Díky tomu slyším z první ruky, co lidé chtějí. Že příspěvek seniorům je na místě, protože penze jsou nízké. Že pracující lidé vnímají jako velkou nespravedlnost, když nedosáhnou na přídavky na dítě a porodné. Že lidé potřebují jistotu v práci.

Anketa

Má vláda na žádost Prymuly vyhlásit nouzový stav?

61%
39%
hlasovalo: 12338 lidí

Nedivím se, že tihle lidé chtějí místo změn jistotu a stabilitu. Změna pro ně dnes často znamená, že přijdou o práci, a když už horko těžko najdou novou, tak možná méně placenou a třeba dál od bydliště. Když pracujete na směny v provozu, nejde vám o kariérní výzvy, ale o uživení rodiny. A když pracujete, abyste se uživili, těžko po vás někdo může chtít velkorysost nebo solidaritu s těmi, kteří se nesnaží alespoň tak jako vy!?

Takže pokud chceme od lidí solidaritu, musíme jim nejprve dodat pocit jistoty v životě, který je i kvůli koronaviru docela nečitelný. To je úkol pro nás politiky. Proto jsem připravila Antivirus, abychom milion pracovních míst udrželi. Proto jsme teď schválili Kurzarbeit. A proto naše úřady práce nově pomáhají lidem hledat pracovní místa ještě ve výpovědní lhůtě.

Vědět, co lidé chtějí, jak přemýšlejí, co je trápí, je základ pro to, abyste je mohli v politice zastupovat. Aby vám věřili, že se za ně doopravdy perete. Hodně o tom říká rakouský spisovatel (s českými kořeny) Robert Misik v eseji Falešní přátelé obyčejných lidí. Ta teď vychází v českém překladu a můžete si ji bezplatně stáhnout ZDE.

Zvlášť by si tuhle esej měl přečíst každý český pravičák, který nad normálními lidmi a jejich zájmy ohrnuje nos. Jsem moc ráda, že jsem s panem Misikem mohla debatovat minulé úterý alespoň on-line.

Přeji vám hezký zkrácený týden, v pátek a v sobotu budou volby. Běžte prosím volit, ať za vás nerozhodují jiní!

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.