Ministryně Maláčová: Zaměstnanci po Novém roce nezůstanou bez podpory

22.12.2020 10:44

Vláda na návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) schválila prodloužení programu Antivirus do konce února. MPSV tak bude nadále podporovat udržení pracovních míst u zaměstnavatelů, kteří jsou stávající nepříznivou situací dotčeni přímo i nepřímo.

Ministryně Maláčová: Zaměstnanci po Novém roce nezůstanou bez podpory
Foto: Archiv PL
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Důvodem prodloužení programu je nepříznivá epidemická situace i dosud neukončená jednání o kurzarbeitu, který je v současné době ve Sněmovně.

„Krize neskončila, a proto trvá i potřeba ochránit zaměstnance před ztrátou místa. Když totiž dnes přijdete o práci, přijdete i o příjem a získáte přímou jízdenku do života v chudobě. Proto jsme už na jaře přišli s programem Antivirus, který nám umožnil zachránit stovky tisíc pracovních míst. A dokud tu nebudeme mít trvalý nástroj ochrany zaměstnanosti v podobě kurzarbeitu,musíme si vystačit s osvědčeným Antivirem,“ vysvětlila potřebu pokračování programu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Anketa

Má prezident Miloš Zeman vaši podporu? (Ptáme se od 22.12.2020)

83%
17%
hlasovalo: 14022 lidí

Program Antivirus funguje od 6. dubna 2020. Od té doby byl program již několikrát na podnět Ministerstva práce a sociálních věcí prodlužován. Naposledy do 31. prosince 2020. MPSV předpokládalo, že v mezidobí se podaří najít širší politickou shodu nad systémovým opatřením příspěvku v době částečné zaměstnanosti („kurzarbeit“), který měl na program Antivirus plynně navázat s účinností od 1. ledna 2021.

Vzhledem k tomu, že příslušný návrh je aktuálně ve Sněmovně ve 2. čtení, bylo MPSV nuceno opětovně Vládě ČR navrhnout prodloužení programu Antivirus. Pakliže by k tomuto kroku nedošlo, byla by Česká republika jedinou zemí v okolí, která by nedisponovala nástrojem na podporu udržení pracovních míst. Cílem programu Antivirus je totiž zmírnění dopadů celosvětového šíření nákazy COVID-19 na zaměstnanost. Zaměstnavatelům jsou refundovány náklady na výplaty náhrad mezd pracovníků za dobu trvání překážek v práci. Parametry současného nastavení Programu Antivirus se od Nového roku nezmění. Informace k jednotlivým režimům Antiviru kdispozici ZDE.

Program Antivirus je považován za jeden z nejúspěšnějších a nejlépe fungujících krizových programů vlády zejména proto, že prokazatelně pomohl udržet lidem pracovní místa. Z celkového počtu stovek tisíc podpořených zaměstnanců si práci udrželo 95 % lidí. Více podrobností k podpoře z Antiviru k dispozici v přehledné analýze (ZDE). Přehled čerpání z Programu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.